Din cauza crizei energetice, este incertă situația celor 18 școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană
Social 30 decembrie 2024, 20:17 | 216

Din cauza crizei energetice, este incertă situația celor 18 școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău au două opțiuni - sau prelungirea vacanței de iarnă cu mai multe săptămâni, sau predarea în regim online, a declarat astăzi ministrul Educației, Dan Perciun, după ședința de Guvern.

DAN PERCIUN, ministrul Educației: "Noi am avut discuții cu directorii celor 18 instituții de învățământ afectate de această situație. Din ultima conversație pe care am avut-o, se preferă totuși opțiunea de a trece la regim online. Am identificat și necesitățile pe care le au. Sunt anumite necesități legate de calculatoare, acces la internet și vom vedea cum putem să acoperim din bugetul de stat aceste necesități sau cu ajutorul partenerilor externi."

În același timp, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat că sunt căutate soluții pentru a aproviziona cu resurse energetice și malul stâng al Nistrului. Asta în condițiile în care din 1 ianuarie 2025, regiunea transnistreană nu va mai primi gaz de la Gazprom.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat al Ministerului Energiei: "Sunt stocuri de gaze în conducte, în conducte pe malul stâng, inclusiv o parte în conducte de pe malul drept. Aceste gaze naturale oferă un timp de a reacționa, inclusiv pentru malul stâng al Nistrului, întreprinderea care furnizează gaze naturale acolo, Tiraspotransgaz. Stocurile care sunt disponibile sunt estimate pentru perioade de circa 20 de zile. În această perioadă trebuie să fie activat mecanismul de a achiziționa gaze naturale pentru consumătorii malul stâng. Și instrumentul care a fost aprobat, a fost deja utilizat, este desigur bursa de gaze unde sunt disponibile cantități suficiente care să fie necesare malului stâng."

Între timp, Centrala de la Cuciurgan anunță că nu va mai furniza energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie. Ccetățenii sunt îndemnați să economisească energia, în special în orele de vârf, pentru a echilibra consumul și a preveni eventualele deconectări.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat al Ministerului Energiei: "În situația în care ne aflăm, și deja observăm asta, monitorizăm zilnic consumul de resurse energetice, inclusiv de energie electrică. Vârfurile de sarcină nu mai sunt așa cum au fost anterior, ascuțite. Consumatorii sunt foarte receptivi și mulțumim pentru acest lucru. Observăm o schimbare cum consumăm energia electrică și asta ne ajută foarte mult să avem acoperirea suficientă."

Pentru a asigura consumul, Energocom colaborează cu mai mulți parteneri interni și internaționali, cum ar fi centrala de la Cernavodă. În perioada 1 ianuarie – 31 martie, Energocom va achiziționa de la compania Nuclearelectrica din România 100 de MW bandă. Este un volum de aproape trei ori mai mare decât cel din luna curentă, când Energocom a contratctat 30 de MW.

Opinia ta contează. Comentează!