Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Săptămâna aceasta a început cu percheziții la tocmai 4 judecători. Mascații au luat pe sus trei magistrați din cadrul judecătoriei Chișinău și unul de la Curtea de Apel din capitală. Cei vizați de percheziții sunt Garri Bivol, soția acestuia Valentina Garabagiu și Radu Grecu, judecători toți în prima instanță, precum și Mihail Diaconu de la Apel.
Toți 4 sunt figuri controversate și ultra controversate, despre care presa a scris nu o singură dată. Dintre toți însă s-ar remarca Garri Bivol, cel care a fost implicat în laundromatul lui Veaceslav Platon, spălătoria de zeci de miliarde de dolari, bani murdari rusești. Bivol a fost înlăturat din sistem din cauza aceasta, dar în 2020, când Platon și prietenul său Stoianoglo se aflau la butoane în justiția patriei, a fost iertat, reîncadrat în funcție și chiar a primit și despăgubiri de milioane de lei.
Dar, haideți să revenim la rețineri. Cei 4 sunt bănuiți de corupere, corupere activă și trafic de influență. Și, desigur, așteptăm cu nerăbdare să vedem cum se vor derula aceste dosare în senzaționala justiție din Moldova. De ce îi spun senzațională? Pentru că, așa cum v-am mai spus de multe ori, deși suntem de decenii lideri în Europa la capitolul corupție în justiție, în același timp suntem și singura țară de pe continent unde încă nu a fost condamnat definitiv, pentru acte de corupție, un judecător. Nu-i așa că e senzațională justiția noastră?
Sunt ironic și nu am mare încredere că vom vedea vreo finalitate nici măcar în aceste cazuri pentru că justiția patriei a arătat că, în special atunci când este vizat vreun membru al ei, nu e nimic altceva decât un simulacru, o bătaie de joc. Și de-a lungul istoriei sale corupte, funcționează această justiție precum un sistem extrem de bine închegat, în care, atunci când se simt cumva vizați, procurorii, judecătorii, chiar și avocații, își dau cu toții frumușel mâinile pentru a se salva unii pe alții.
Și voi veni cu un exemplu mai mult decât grăitor în acest sens. Vă mai amintiți cum acum vreo 4 ani, tot cu mascați și spectacol se făceau percheziții la două dintre cele mai odioase figuri din justiția moldavă, Ion Druță și Oleg Sternioală?
Cei doi sunt printre indivizii care au contribuit cel mai mult la pervertirea acestui sistem, numărându-se și printre cei mai fideli slujitori ai lui Plahotniuc și grupării sale care a capturat statul. Ei bine, după 4 ani, dosarele celor doi nu au absolut nicio finalitate. Ba mai mult, ambii acum se numără printre cei care trag sfori din spate și se implică în actul de justiție, în special în favoarea infractorilor notorii, oferindu-le servicii în schimbul influenței pe care o au în continuare.
Asta chiar și în ciuda faptului că în cadrul perchezițiilor s-au găsit suficiente probe și pentru alte dosare penale. Cum ar fi, în cazul lui Ion Druță, o notă informativă în care acesta dădea indicații ca omul de afaceri Valentin Eșanu, un opozant al lui Plahotniuc atunci, să fie condamnat. Iar o altă notă informativ găsită la același Druță, viza dosarul așa-zisei tentative de asasinare a lui Plahotniuc, cea cu bățul în nisip, în care iarăși, erau date indicații ca suspecții să fie condamnați cât mai rapid. Ambele dosare ulterior au fost clasate ulterior, fiind catalogate ca unele politice, intentate la comanda lui Plahotniuc.
Și credeți că are cumva Druță de suferit din cauza asta? Păi sigur că nu. Pentru că acest sistem putred de justiție moldav nu-și execută căpeteniile. Deoarece din momentul în care ar începe să se facă dreptate cu adevărat în raport cu judecătorii și procurorii corupți, atunci foarte rapid ar începe și să se prăbușească tot sistemul.
Dar dacă se vrea cu adevărat ca încercările de reformare a justiției să dea rezultate, sub nicio formă nu trebuie de uitat de acești indivizi, care chiar dacă nu se mai regăsesc astăzi în funcții, se numără printre principalii artizani la pervertirea și coruperea sistemului. Iar în prezent, din spate, tot ei sunt și printre cei care pun piedici reformelor.