Reprezentanții Partidului Șor, declarat recent în afara legii, vor avea voie să participe la alegerile locale din 5 noiembrie curent
Reprezentanții Partidului Șor, declarat recent în afara legii, vor avea voie să participe la alegerile locale din 5 noiembrie curent, dar și la scrutinele din următorii cinci ani. Decizia a fost luată astăzi de Curtea Constituțională.
Decizia de azi a Curții Constituționale a fost luată după o sesizare depusă de către deputatul neafiliat Marina Tauber și colegii acestea, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Petru Jardan. Astfel, prin decizia Curții, reprezentanții Partidului Șor, declarat în afara legii, pot să-și depună actele pentru a fi înregistrați în calitate de candidat pentru funcția de primar în scrutinul din 5 noiembrie. Termenul-limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral este 6 octombrie inclusiv.
NICOLAE ROȘCA, președintele Curții Constituționale: "Se declară neconstituțional articolul 16, al.2, litera (e) din Codul Electoral. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în monitorul oficial al Republicii Moldova."
”Pentru” au votat judecătorii Domnica Manole, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan. Președintele instanței, Nicolae Roșca, și Liuba Șova, au avut opinii separate. Curtea Constituțională a constatat că doi deputații ai puterii au înregistrat amendamente, prin care au propus modificarea proiectul de lege care le interzice membrilor Partidului Șor, declarat în afara legii, să participe la alegeri. Este vorba despre modificarea termenului de restricție, de la trei la cinci ani. Amendamentele respective nu au fost însă motivate.
SERGHEI ȚURCAN, judecător al Curții Constituționale: "În aceeași zi, Comisia juridică, numiri și imunități a acceptat modificarea depusă și a întocmit un raport asupra proiectului de lege, pe care l-a prezentat plenului Parlamentului. în aceeași zi, proiectul de lege a fost votat în a doua lectură. Curtea a reținut că Parlamentul trebuie să aducă motive convingătoare, atunci când stabilește durata unei interdicții."
În luna iunie, Curtea Constituțională a declarat Partidul Șor neconstituțional, iar Parlamentul a votat pentru modificări legislative, care le interzic persoanelor din conducerea partidelor declarate în afara legii și celor care dețin funcții elective să participe la alegeri pe un termen de cinci ani.
Pe 20 septembrie, deputatul Marina Tauber a depus actele la Consiliul electoral al circumscripției Bălți, în pofida faptului că legea le interzice exponenților partidelor scoase în afara legii să candideze pe o perioadă de la trei la cinci ani. Instituția electorală a respins dosarul lui Tauber. Aceasta a contestat decizia, pe care a calificat-o drept politică. CEC a menținut însă în vigoare actul administrativ al Comisiei electorale Bălți. Ulterior, Înalta Curte a decis să suspende interdicția prin care membrii fostului Partid Șor nu pot candida la alegeri timp de trei ani. După depunerea cererii suplimentare, Marina Tauber a primit listele de subscripție în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea în calitate de candidat independent pentru funcția de primar. Ulterior, pe 29 septembrie, Marina Tauber a fost înregistrată drept candidat pentru Primăria Bălți.