Reciclarea deșeurilor atestă un record
Social 25 octombrie 2024, 17:40 | 135

Din toată cantitatea de deșeuri, care se adună zilnic în Chișinău, se reciclează doar... zece procente! Procesul de sortare este în mare parte ignorat de cetățeni, chiar dacă despre acest lucru se vorbește mult. „E vorba de educație”, spun mâhniți gunoierii. În ciuda acestui fapt, din februarie trecut până în septembrie curent, Regia „Autosalubritate” a reușit selectarea și revalorificarea a peste 20 de mii de tone de deșeuri. E un record, afirmă responsabilii.

Cei peste 120 de angajați ai Regiei „Autosalubritate” încep munca de colectare pe la ora 5:00. De fiecare dată, oamenii văd același tablou.

Toate deșeurile sunt duse la uzina de sortare din Chișinău. Regia „Autosalubritate” are încheiat cu acesta un contract, din luna februarie 2023, pentru o perioadă de cinci ani.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "În jur de 550 de tone care sunt adunate zilnic din Chișinău sunt aduse aici și trec printr-o sortare automată și manuală. Angajații uzinei sortează mai multe tipuri de plastic, hârtie, sticlă și metale pentru reciclare."

După sortare, deșeurile ajung la reciclatori. Mai târziu, acestea ajung pe rafturile din magazine.

SERGHEI BALICA, directorul general al Stației de sortare a deșeurilor: "Dacă ne gândim atent cum colectăm deșeurile, ar fi bine să le colectăm pe fracții reciclabile uscate, tot ce îndeamnă fracții reciclabile uscate, tot ce înseamnă plastic, hârtie, metal, polistiren, toate puse separat va fi mai ușor colectivului întreprinderii „Autosalubritate” și întreprinderii noastre și vom salva mai multe deșeuri, care pot fi reîntoarse în circuitul economic al societății noastre."

Dacă fiecare cetățean ar contribui la sortarea deșeurilor, procesul ar fi unul mai rapid, ne-a spus Igor Gârlea, directorul interimar al Regiei „Autosalubritate”.

IGOR GÂRLEA, director interimar, Regia „Autosalubritate”: "În septembrie noi am avut 1300 de tone de deșeuri trimise spre reciclare. Respectiv, în comparație trendul este crescător, ceea ce ne bucură. Noi ne dorim să fie peste 19 mii de tone trimise la reciclare anual. În comparație cu anii precedenți, de exemplu până în 2019, maxim pe an în municipiul Chișinău, a fost acolo un proiect pilot cu aceiași companie ABS. Cifrele care se raportau erau în jur de 7000-8000 de tone reciclate pe an."

Igor Gârlea a explicat că deșeurile sunt colectate cu aceiași mașină, deoarece doar 30% din deșeuri sunt reciclate și folosirea a încă unui camion nu este justificată.

IGOR GÂRLEA, director interimar, Regia „Autosalubritate”: "Noi avem un bloc locativ, în blocul acesta locativ trăiesc în jur de 300 de persoane, de exemplu. Dacă este un apartament, două, trei, patru care sortează asta nu înseamnă că în tomberonul acela vor fi doar deșeuri reciclabile, în special este valabil pentru platformele unde sunt două fracții, biodegradabile și reciclabil. Respectiv noi nu avem altă soluție decât să evacuăm cu aceiași mașină."

Din cele de peste 20 de mii de tone de deșeuri care au fost selectate și revalorificate în perioada februarie 2023 – septembrie 2024, aproximativ 6 mii de tone sunt plastic, 4 mii - hârtie și carton, 2 mii - metal și 8 mii - sticlă.

Opinia ta contează. Comentează!