Anul 2020 a fost unul sumbru pentru cultura din Republica Moldova
Anul 2020 a fost unul sumbru pentru cultura din Republica Moldova. În afară de faptul că am pierdut personalități notorii, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost făcută scrum. Flăcările au mistuit nu doar clădirea, dar și bunurile din interior, care, din păcate, nu au mai putut fi recuperate. Instituția urma să împlinească în 2020 - 80 de ani de la înființare.
MARIAN STÂRCEA, director artistic Filarmonica Națională: "Ne pare foarte rău că s-a pierdut o așa avere, o bogăție a țării...Un pian unic pe care îl avem în Sala Mare, nu mai este în altă parte, instrumente. Chiar încăperea asta. În Sala Mică am avut cea mai bună acustică, care nu este în altă parte și cred că nu vom avea."
Flăcările au slăbit structura de rezistență, iar tavanul Sălii Mari a cedat. Din instituția de cultură a rămas doar ruine. Focul a reușit să distrugă nu doar clădirea, dar și bunurile din interior, care nu au mai putut fi recuperate. Este vorba de instrumente muzicale prețioase, dar și partituri unice.
PETRE NEAMȚU, prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară “Folclor”: "O pierdere nemaipomenit de mare. Trăiam aici poți să spui. Ceea cum a fost probabil că nu va fi. Pentru mulți a rămas în memorie scena."
VALENTINA RUSU, solistă instrumentistă în Orchestra de Muzică Populară “Folclor”: "Suntem distruși, suntem disperați. Este a doua noastră casă. Nu ne imaginăm că această pierdere s-a produs în realitate."
VALERIU PÂNZARU, violoncelist Orchestra Simfonică: "Clădirea poate fi renovată să fie strălucită, dar notele arse nu se pot restaura nicicum. Aceasta este cea mai mare tragedie. Aici e cea mai prețioasă clasică, care există. După ce se vor usca o o să fie lipite, nu se vor putea restaura. Peste 70 de ani, mulți muzicieni au adus notele încă până în 40 și totul e distrus."
Guvernul a deschis un cont bancar pentru donații. Au fost identificate și spații temporare pentru repetiții, iar mai mulți diplomați și-au anunțat sprijinul. Printre aceștia și ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, dar și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.
Potrivit specialiștilor Laboratorului experimental anti-incendiar, cauza izbucnirii focului a fost încălcarea regulilor de protecție în timpul unor lucrări la secționarea metalului.
Anul 2020 a fost marcat și de trecerea în neființă a renumitului interpret Ștefan Petrache.
ALEXANDRU LOZANCIUC, interpret: "Când am venit la Chișinău, am absolvit Conservatorul și, timp de cinci ani, copiam maniera și vocea lui. La un moment dat, specialiștii mi-au spus să cânt ca mine, dar tot în suflet era vocea lui, al marelui artist, numărul unu a muzicii ușoare din Republica Moldova."
NICOLAE BOTGROS, director artistic al Orchestrei "Lăutarii": "El va rămâne mereu în sufletul meu, este în sufletul meu, o voce unică. Toți au tras cu urechea la vocea lui, inclusiv și eu. Am tras cu urechea la tot ce a făcut el. A fost un om foarte cult. În afară că a fost un artist, el a fost și un cult de la care am avut ce învăța."
La câteva luni, a fost găsit mort, în propriul apartament din capitală, solistul trupei "7 KLase", Cătălin Caragea. În vârstă de 22 de ani, tânărul s-ar fi strangulat.
În iulie, a plecat de printre noi îndrăgitul actor de teatru şi film Valeriu Cazacu. El s-a stins la vârsta de 72 de ani. Plecarea lui la cele veșnice a lăsat un gol imens în teatrul moldovenesc.
VALERIU CAZACU, actor: "Unii spun că paharul este plin pe jumătate, eu spun că este plin cu jumătate. Eu sunt un optimist mare. Din fiecare situație este cale de ieșire, cât de grea nu ar fi ea. Eu sunt optimist. Și la 70 tot așa voi spune."
Pe 22 noiembrie, am mai pierdut o personalitate - actorul Vlad Ciobanu. Diagnosticat cu leucemie, artistul a murit la vârsta de 53 de ani ieri, la un spital din Iași. În ultimele două săptămâni de viață, el a luptat și cu COVID-19, pe care l-a luat din cauza imunității scăzute. Vlad Ciobanu a devenit celebru prin rolul lui Eminescu în filmul „Luceafărul”.
VLAD CIOBANU, actor: "Eram atunci în 85-86 și lumea artelor, a filmului în special îmi era bineînțeles străină, pe cât de interesantă, pe atât de dură și pe atât de complicată, și pe atât de neclară pentru mine atunci. Fiindcă dintr-o parte era foarte interesant, erau camere de luat vederi, machiaj, costume."
Pierderile s-au ținut lanț în cultura moldovenească. La începutul lunii decembrie a decedat artista poporului, Eugenia Butnaru, care și-a dedicat viața artei teatrale din Republica Moldova.
Tot în această lună ne-am despărțit de jurnalistul, diplomatul și scriitorul Valeriu Turea. El s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani, fiind răpus tot de COVID. În ultima perioadă, Turea îndeplinea funcția de director general al Biroului pentru relații cu diaspora. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de Filologie, specializarea jurnalistică și a lucrat la mai multe publicații periodice.
Numele unora dintre actori se regăsesc pe Aleea celebrităților "Satiricus", inaugurată în fața teatrului, fiind prima de acest fel în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a 30 de la crearea instituției.