De multe ori, angajații serviciului unic 112 ajung cu greu la cei care au nevoie de ajutor, din cauza adreselor incorecte
Social 13 iunie 2024, 20:24 | 241

Fiecare secundă contează atunci când în joc este viața unui om. De multe ori, angajații serviciului 112 întâmpină dificultăți când apelantul nu indică adresa corectă, iar pentru a ajunge rapid la pacient, sunt de mare ajutor datele spațiale. Tehnologia permite identificarea exactă a locației apelantului. Mai nou, datele spațiale pot fi accesate și de către cetățenii străini, care și-ar dori să deschidă o afacere în Republica Moldova, notează Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.

MARIN CEBOTARI, inginer principal, Serviciul 112: "Din 2018, luna a treia, serviciul național unic a început a activa cu unele neajunsuri privind datele spațiale, pentru că nu erau documentate în totalitate anume acele regiuni sau localități. Nu existau străzi documentate. Lipsa străzilor, lipsa bunurilor imobile. Acum, datorită acestora, noi putem să ne orientăm, ghidăm diferite intervenții la caz."

De multe ori, angajații serviciului unic 112 ajung cu greu la cei care au nevoie de ajutor, din cauza adreselor incorecte sau incomplete. Se întâmplă mai ales în zonele rurale, unde nu toate străzile sau ulițele au o denumire. Datorită utilizării datelor spațiale, medicii, salvatorii sau pompierii pot identifica rapid locația pacientului și intervini la timp.

MARIN CEBOTARI, inginer principal, Serviciul 112: "Economisește o grămadă de timp pentru a interveni rapid. Pe lângă faptul metodelor tradiționale, cum există indicatoarele de traseu... care de exemplu în multe sate, în localitățile rurale, nu există unele străzi."

Dacă acum cinci ani, cetățenii erau nevoiți să solicite de la administrația publică locală datele privind bunurile imobile, acum ei pot accesa astfel de informații chiar din propria locuință.

RADU CHILARU, director interimar, IP „Cadastrul Bunurilor Imobile”: "Cetățenii mergeau la administrația publică locală și solicitau eliberarea adreselor. Primăriile puneau în aplicare instrucțiunile și dădeau numerele conform deciziilor. Acum însă totul se întâmplă în baza sistemului digitalizat. El generează adresa și cetățeanul primește certificatul de atribuire a adresei."

Potrivit directorului Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru, datele spațiale pot fi accesate și dincolo de hotarele Republicii Moldova. Această tehnologie ar oferi mai multe oportunități pentru potențialii investitori străini.

IVAN DANII, director general, AGCC(Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru a Moldovei): "Este un punct cheie pentru investitorii din afara țării, care vor avea posibilitatea să examineze datele noastre din Republica Moldova. Una că vin investitori, dar să nu se dubleze investițiile. Până acum nu era clar. Unele entități au date, nu au date. Sunt ele disponibile sau nu. Și se făceau investiții duble, triple."

Accesul liber la datele spațiale crește eficiența răspunsului în situațiile de risc, explorarea mediului înconjurător, planificarea transportului, asigurarea securității sau prestarea serviciilor într-un timp restrâns.

Opinia ta contează. Comentează!