Tiraspolul neagă „Alipirea la Rusia”
Regimul de la Tiraspol neagă informațiile potrivit cărora, la un congres al „aleșilor locali de toate nivelurile”, programat pentru ziua de mâine, aceștia vor cere Rusiei anexarea regiunii transnistrene. „Este o încercare de tensionare a situației”, a declarat pentru presa din stânga Nistrului Galina Antiufeeva, care se prezintă drept vicepreședinte al consiliului suprem de la Tiraspol. Reacția acesteia vine la o săptămână de când opozantul din regiunea separatistă, Ghenadie Ciorba, a semnalat despre intențiile de alipire ale aleșilor locali. Tot atunci, autoritățile de la Chișinău anunțau că nu există temei ca situația din regiune să se agraveze.
În mesajul său, Galina Antiufeeva scrie că la reuniunea programată ar putea fi adoptat un apel către toți liderii mondiali să ia atitudine față de autoritățile de la Chișinău care ar pune presiune economică pe Transnistria. „Informațiile despre anexarea regiunii transnistrene sunt scrise de provocatori”, a precizat Antiufeeva pentru presa de la Tiraspol.
GALINA ANTIUFEEVA, vicepreședinte al „consiliului suprem” de la Tiraspol: "Cred că este doar o încercare de tensionare a situației. Este o prostie, pe care nu vreau să o comentez. În 2006, la referendum, oamenii și-au spus părerea. Și astăzi, când situația este atât de grea, când în apropiere se desfășoară o operațiune militară specială, abordarea acestei probleme este o prostie."
Pe 19 februarie, regimul de la Tiraspol a anunțat despre organizarea unui forum al așa-zișilor deputați de toate nivelurilor, care să abordeze relațiile cu autoritățile de la Chișinău. Ulterior, activistul din stânga Nistrului, Ghenadie Ciorba, deținut anterior de către autoritățile separatiste de la Tiraspol, a scris pe rețelele sociale că în cadrul forumului, pe 28 februarie, ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor regiunii privind alipirea la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța despre acest lucru în fața Adunării Federale, care va lua decizia.
Săptămâna trecută, Biroul Politici de Reintegrare a declarat că urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.