Jumătate dintre pacienții infectați de coronavirus și internați în reanimare sunt tineri
Social 29 septembrie 2021, 20:17 | 13736

Cel puțin jumătate dintre pacienții Covid internați în secțiile de reanimare sunt tineri, afirmă medicii de la Urgență. Și mai trist este că a crescut mult mortalitatea. Cei care pierdut lupta cu boala pe patul de spital fie nu au crezut în existența virusului, fie au încercat să se trateze la domiciliu.

NATALIA STEFANȚOV, medic-rezident: "Nu cred în covid, stau mult timp la domiciliu, se adresează prea târziu sau merg la medicul de familie, care nu dă tratamente efective. Apoi pacienții ajung la reanimare în stare foarte gravă. În secția de reanimare nu am avut niciodată nici un loc să fie liber măcar trei zile. După cinci minute de când se eliberează, se internează un alt pacient."

Când a începuta pandemia, la datorie au ieșit și studenții. Aceștia au fost angajați și li s-a spus că vor lucra două-trei luni... De atunci au trecut aproape doi ani și nimeni nu știe dacă vom reveni la situația de până la 2020. Am discutat cu medicii imediat ce au ieșit din tură. Aveau încă pe față semnele roșii lăsate de măști și ochelari. Ne-au povestit că acum toate paturile din reanimare, 52 la număr, sunt ocupate. Jumătate dintre pacienți sunt tineri. Majoritatea - în stare critică. Mulți nu credeau în coronavirus până s-au pomenit cu masca de oxigen pe față.

INA VOLEAC, medic-rezident: "Încercăm să lucrăm cu un pacient de 35 de ani, dar care vine decompensat ca la o vârstă de 70 și mai mult."

La reanimare ajung și oameni vaccinați, dar numărul acestora este mic. Medicii spun că în tot acest timp au avut internate doar 15 persoane imunizate. Dar aici apare și o altă problemă - certificatele false de vaccinare.

INA VOLEAC, medic-rezident: "În primul rând vorbim despre starea pacientului, care nici pe aproape nu seamănă cu starea pacientului vaccinat. Pentru că persoanele care au ajuns la noi și au avut minim o lună de la ultimul rapel, la o afectare gravă pulmonară, nu prezintă așa simptomatică. Trec mult mai ușor."

Însă persoanele nevaccinate dezvoltă rapid forme severe de pneumonie. Din această cauză, se întâmplă că numărul celor internați este mai mare decât al paturilor disponibile.

IVAN CÎVÎRJÎC, șeful secției de reanimare, IMU: "Vrem noi sau nu vrem, trebuie să extindem spațiul și amplasăm paturi adiționale. Totuși tratamentul pe care pacientul îl primește în secția de reanimare nu se compară cu alte secții."

Iar din cauza că mereu lucrează la capacitate maximă, iar mulți nu și-au permis să ia concedii, personalul medical este epuizat și demoralizat. Mai ales când practic în fiecare zi sunt nevoiți să explice oamenilor că virusul există.

IVAN CÎVÎRJÎC, șeful secției de reanimare, IMU: "De exemplu în Germania, norma de lucru pe zi e de 8 ore. Timp de o săptămână nu mai mult de 36 de ore. Vă dați seama, doctorii la mine în secție lucrează mai mult de 200 de ore pe lună. Desigur e epuizant."

Sistemul medical este aproape de o nouă criză, dat fiind numărul mare de teste pozitive.

IVAN CÎVÎRJÎC, șeful secției de reanimare, IMU: "Omul care a fost în concediu sau copiii care au ieșit la școală. Nu e vorba cine e vinovat sau nu. E normal să apară izbucniri. Important e să nu depășească capacitatea de asigurare a unui serviciu medical calitativ. Din câte eu cunosc, deja au depășit încet."

Potrivit Ministerului Sănătății, săptămâna trecută au fost înregistrate peste 700 de cazuri, cu 6,3 la sută mai mult decât săptămâna precedentă. Se află în creștere constantă și incidența cazurilor, care acum este de 211 cazuri la 100 mii de persoane.

Opinia ta contează. Comentează!