Crește numărul de condamnări la CEDO
Justiţie 26 ianuarie 2024, 20:04 | 818

Republica Moldova este obligată să plătească aproape 23 de milioane de euro cu titlul „despăgubiri”, după ce a fost condamnată în 599 de dosare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit Centrului pentru Resurse Juridice, în cele mai frecvente cazuri se vorbește de neexecutarea hotărârilor judecătorești, maltratarea, anchetarea inadecvată a deceselor, detenția în condiții proaste sau detenția ilegală.

Potrivit unui raport publicat pe 25 ianuarie de Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului, în anul trecut instanța a recepționat 653 de reclamații împotriva Republicii Moldova, puțin mai mare decât în anul precedent. Astfel, Republica Moldova se află pe locul 5 din cele 46 de țări membre ale Consiliului Europei privind numărul de cereri depuse pe cap de locuitor.

DANIEL GOINIC, director al Programului drepturilor omului, CRJM: "Moldovenii s-au adresat de 6,5 ori mai des decât media europeană. Daca va amintiți, în 2022 noi ne adresam de cinci ori mai des, iar în 2023 aceasta intensitate a crescut. Mai des ca noi se adresează așa state ca Slovenia, Croația și Muntenegru. În anul 2023 au fost fost pronunțate 24 de hotărâri. Numărul de 24 de hotărâri este cel mai mic în ultimii cinci ani, iar încălcările care vizează aceste hotărâri se referă la anii 2009 - 2015. Cu mici excepții am avut hotărâri care vizează anii 2020-2021."

În anul trecut, CEDO a pronunțat peste o mie de hotărâri, cu 13% mai puțin decât în 2022. Peste o mie de cereri împotriva Republicii Moldova sunt în așteptare.

DANIEL GOINIC, director al Programului drepturilor omului, CRJM: "Din cele 1.149 de cereri, 97% sunt cereri cu șanse de succes. În anii următori aceste cereri pot deveni hotărâri de condamnare a statului nostru. Dacă până acum avem 599 de hotărâri, atunci, în anii următori numărul acestor se poate dubla."

Potrivit lui Vladislav Gribincea, directorul Programului justiție din cadrul Centrului pentru Resurse Juridice, în 2023 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a emis mai puține decizii, dar mult mai complexe.

VLADISLAV GRIBINCEA, director al Programului justiție, CRJM: "În cele 24 de hotărâri Curtea a găsit 32 de violări ale convenției. Avem hotărâri în care CEDO a constatat două sau mai multe încălcări. 14 violări din 32 se referă la modul cum cauzele sunt examinate în judecată sau cum sunt executate hotărârile judecătorești. Șase violări se referă la dreptul la respectul vieții private. Aici este vorba despre relațiile dintre părinți și copii. Cinci violări se referă la libertate și siguranța. Este vorba despre modul cum judecătorii examinează mandatele de arestare."

Republica Moldova a urcat anul trecut două poziții în clasamentul țărilor cu cele mai multe plângeri la CEDO - e pe locul zece din 46. După numărul deciziilor și cel al neregulilor constatate, Republica Moldova devansează Germania, Spania, Norvegia, Olanda și Portugalia, care după numărul populației depășesc cu mult Republica Moldova, și, care, au aderat cu mult timp înainte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Opinia ta contează. Comentează!