Fenomenul violenței online ia amploare în Republica Moldova și afectează în special copiii și adolescenții
Social 12 decembrie 2024, 20:21 | 248

Fenomenul violenței online ia amploare în Republica Moldova și afectează în special copiii și adolescenții. Studiile arată că majoritatea tinerilor accesează zilnic internetul și interacționează cu persoane necunoscute, ceea ce crește vulnerabilitatea în fața unor situații periculoase. Mai mulți specialiștii au subliniat în cadrul evenimentului „Împreună împotriva violenței online” necesitatea unor mecanisme de protecție eficiente pentru a reduce impactul acestui fenomen.

Potrivit unui studiu realizat, în septembrie curent, de Centrul Internațional „La Strada”, 99 la sută dintre copiii din familiile non-vulnerabile și 96% dintre copiii din familii vulnerabile accesează internetul zilnic. 93 la sută dintre minori au cel puțin un cont pe rețelele sociale.

VICTORIA GRIBINEȚ, coordonator, Activitatea educațională, Centrul Internațional „La Strada”: "Datele studiului arată că mai mult de 30 de procente dintre copii au comunicat online cu persoane necunoscute. Totodată, 29 de procente dintre copii au fost cei care au expediat cereri de prietenie pentru a avea o discuție online cu o persoană pe care nu o cunosc în viața reală. Și în aceste discuții, cu părere de rău, sunt situații când copiilor li se întâmplă situații mai puțin plăcute."

Copiii aflați în situații vulnerabile sunt mai expuși violenței online, deoarece lipsa sprijinului acasă sau la școală îi face să caute înțelegere pe internet, unde pot deveni ținta unor intenții meschine, afirmă expertul media Rodica Corețchi.

RODICA COREȚCHI, expert media: "Toți copiii, dacă vorbim de copii, sunt vulnerabili în fața violenței online, pentru că nu toți au acces la servicii care să le explice care sunt riscurile. Părinții, îngrijitorii nu cunosc ei înșiși și asta arată studiile atât naționale, cât și internaționale, că îngrijitorii, părinții nu cunosc aceste riscuri și cum să îi învețe pe copii cum să evite aceste riscuri."

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a subliniat necesitatea eforturilor comune ale autorităților, societății civile și mass-media pentru a dezvolta mecanisme sustenabile în Republica Moldova, astfel încât orice persoană care se simte amenințată, inclusiv online, să știe unde să se adreseze și să beneficieze de asistență eficientă.

PETRU MACOVEI, directorul executiv al Asociației Presei Independente: "Fenomenul violenței online este în creștere. Pericolele pe care le comportă acest fenomen sunt tot mai mari. Din păcate, nu avem încă dezvoltate mecanisme de sporire a rezilienței împotriva acestui fenomen. Nu toți oamenii înțeleg cum se poate manifesta acest fenomen. Cu atât mai puțin, nu cunosc oamenii cum se pot proteja împotriva acestui fenomen."

Asociația Presei Independente în colaborare cu UNICEF Moldova își propune să dezvolte o campanie de informare pentru a sensibiliza oamenii, în special tinerii, cum se pot proteja online și cum pot comunica fără pericole pe internet.

Evenimentul „Împreună împotriva violenței online” a avut loc în cadrul proiectului UNICEF „Răspuns la violența împotriva fetelor și femeilor în mediul online și în contexte similare”, implementat de Asociația Presei Independente.

Opinia ta contează. Comentează!