Rusia încearcă să submineze alegerile prezidenţiale care vor avea loc duminică în Republica Moldova, a avertizat marţi Casa Albă
Externe 16 octombrie 2024, 19:48 | 136

Rusia încearcă să submineze alegerile prezidenţiale care vor avea loc duminică în Republica Moldova şi a cheltuit milioane de dolari pentru a face acest lucru, a avertizat marţi Casa Albă. „Statele Unite vor continua să contracareze încercările Rusiei de a sabota democraţia în Republica Moldova”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Potrivit unui comunicat emis de Ambasada Americii la Chișinău, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, John Kirby, a declarat că „Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Republica Moldova și integrarea sa europeană”.

JOHN KIRBY, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate, SUA: "În ultimele câteva luni, Moscova a alocat milioane de dolari pentru a influența alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Estimăm că acești bani au fost destinați finanțării partidelor pe care le favorizează și răspândirii dezinformării pe rețelele de socializare în favoarea campaniilor acestor partide."

John Kirby a vorbit și despre „zeci de milioane de dolari pe lună investite de agentul de influenţă rusă Ilan Şor în ONG-uri” care propagă un discurs pro-Kremlin. „Guvernul Statelor Unite, guvernul Republicii Moldova, serviciile de securitate ale Republicii Moldova și alți aliați și parteneri au atenționat asupra faptului că Rusia încearcă să submineze instituțiile democratice ale Republicii Moldova în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale și referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!