Raportul de activitate al CNA
Centrul Național Anticorupție a cercetat în anul trecut peste 500 de infracțiuni, dintre care circa 400 sunt grave și deosebit de grave. Cele mai mai multe cazuri de corupție au avut loc în întreprinderile comerciale și în subdiviziunile Ministerului de Interne, a declarat astăzi în fața deputaților șeful CNA, Alexandr Pânzari.
ALEXANDR PÂNZARI, șeful Centrului Național Anticorupție: "În anul 2023, în gestiunea centrului au fost 1.100 de cauze penale, dintre care 416 au fost pornite nemijlocit de către ofițerii CNA. 270 au fost recepționate de la alte instituții, iar peste 400 de dosare au fost restanțe din anii precedenți. Precizez că în anul 2023, 324 de cauze penale au fost propuse procuraturii pentru finalizare și remiterea în instanțele de judecată."
Potrivit lui Alexandr Pânzari, care a prezentat Parlamentului un raport de activitate a CNA pentru anul trecut, anchetele au vizat 207 persoane fizice și două juridice. În dosare figurează un judecător, un deputat, doi angajați ai Ministerului Justiției, un procuror, șase avocați, 22 de angajați ai MAI și cinci primari, a precizat Pânzari. „Combaterea corupție nu poate fi făcută doar de CNA și procuraturile specializate. Este nevoie de un efort comun și conștientizarea gravității acestui fenomen”, a subliniat Alexandr Pânzari.
ALEXANDR PÂNZARI, șeful Centrului Național Anticorupție: "De aceea, acolo unde au fost depistate scheme de corupție, unde am arătat că sunt probleme, acolo trebuie să se intervină dur la nivel managerial, pentru a lupta din interior la prevenirea acestor scheme."
Șeful CNA a mai declarat Parlamentului că instituția pe care o conduce dispune de toate instrumentele necesare pentru a cerceta cazurile de corupție la toate nivelurile, și în acest an își propune sporirea activității în domeniile achiziții publice, gestionarea fondurilor externe, sectorul energetic și cel public.