Licitații suspecte la Moldovagaz
Social 3 aprilie 2024, 19:41 | 9443

Asupra licitațiilor de achiziții publice, pe care le organizează Chișinău-Gaz și alte companii de profil, planează semnul nedumeririi și suspiciunii. Unii operatori economici au observat că de fiecare dată, la licitațiile respective câștigă aceleași companii, chiar dacă altele propun un preț mult mai atractiv. „Scopul final e furtul banului public”, afirmă unii participanți la astfel de vânzări.

Compania Moldovagaz are un buget special pentru investiții și dezvoltarea infrastructurii. În acest an, sunt 250 de milioane de lei, care merg spre companiile afiliate sau sunt păstrate pentru investiții ulterioare. Potrivit agentului economic Iurie Tesa, „toate licitațiile care urmau să se desfășoare în anul curent au avut loc în câteva săptămâni. În unele cazuri, într-o zi se făceau zeci de licitații, la aceiași oră, ne-a mărturisit Iurie Tesa, antreprenor în domeniu. Potrivit omului de afaceri, în cadrul licitațiilor, de cele mai multe ori sunt favorizate companiile care solicită un preț mult mai mare, pentru desfășurarea lucrărilor. Un astfel de caz a avut loc în urmă cu patru săptămâni, când Chișinău-Gaz a organizat o licitație pentru procurarea și livrarea unor utilaje specifice alimentării cu gaze.

IURIE TESA, agent economic: "Era o sumă de aproximativ șase milioane de lei, costul estimativ evaluat de către cei de la Chișinău-Gaz, iar compania noastră a dat un preț mai mic și ne-am clasat pe primul loc. Pe locul doi s-a clasat o companie care a dat un preț cu 300 de mii lei mai mult."

Chiar dacă compania lui Iurie Tesa a oferit un preț mai avantajos, câștigătoarea licitației a fost aleasă o firmă care a oferit un preț mai mare. Decizia a fost luată de către responsabilii de la Chișinău-Gaz.

IURIE TESA, agent economic: "Motivând că compania noastră nu are experiență în vânzarea și cumpărarea a unor asemenea utilaje. Asta chiar dacă noi am argumentat că noi nu am vândut, dar noi singur montăm și construim acest utilaj și îl livrăm către consumatorul final. Nu am fost auziți."

Decizia celor de la Chișinău-Gaz i-a ridicat mai multe semne de întrebare agentului economic, așa că a decis să analizeze portalul de achiziții, unde sunt publicate rezultatele tuturor licitațiilor.

IURIE TESA, agent economic: "Practic toate licitațiile organizate de Chișinău-Gaz, și ele sunt foarte multe, cu sume de 20 sau chiar 30 de milioane de lei, sunt câștigate de această companie."

Este vorba despre compania „AGRONORDTEH-M”, al cărei administrator este Oleg Iușan. Acesta conduce alte șase firme specializate în activități de comerț. Acum trei săptămâni, Iușan a participat la alte licitații organizate de Chișinău-Gaz privind gazificarea unui cartier din orașul Cricova. Și de această dată a fost desemnată câștigătoare compania cu pricina, chiar dacă a oferit un preț mai mare cu 600 de mii de lei decât cel stabilit inițial de Chișinău-Gaz.

IURIE TESA, agent economic: "Am găsit o licitație organizată de către Chișinău-Gaz anul trecut unde din nou este desemnată câștigătoare aceiași companie, iar de această dată cu o diferență de trei milioane de lei."

Mai mult, nu a fost publicat vreun act care ar confirma darea în exploatare a lucrărilor efectuate de această companie. Am sunat la Chișinău-Gaz pentru a afla de la directorul întreprinderii, Ruslan Saca, de ce aproape toate licitațiile sunt câștigate de aceiași companie, care de fiecare dată oferă un preț mai mare. Cei de la anticameră nu ne-au făcut legătura cu Saca, dar ne-au spus să trimitem o solicitare de informații. Până la ora editării știrii, nu am primit un răspuns, iar compania Moldovagaz a respins acuzațiile.

Răspunsul „Moldovagaz”: "Conducerea Consiliului de Administrație a celei mai mari companii energetice din Republica Moldova se bazează în totalitate pe opinia profesională a structurilor specializate și face apel la evitarea acuzațiilor nefondate."

I-am sunat și pe reprezentanții companiei „AGRONORDTEH-M”, dar la numerele de telefon, indicate în contractele de antrepriză din cadrul licitațiilor, nu ne-a răspuns nimeni. Antreprenorul Iurie Tesa a participat și la o licitație organizată de Cimișlia-Gaz. Spune că directorul acestei întreprinderi s-a arătat deranjat de prețurile mici pe care le-a oferit în cadrul licitațiilor.

IURIE TESA, agent economic: "Acest director mi-a reproșat direct, fără nicio emoție, de ce vin la licitație cu așa prețuri mici. De ce îi stric aranjamentele? Mi-a dat de înțeles că nu am ce căuta la licitațiile organizate de Cimișlia-Gaz."

Potrivit unor informații la care a făcut referire Iurie Tesa, decizia finală în selectarea companiilor câștigătoare a licitațiilor este luată de factori de decizie din cadrul Moldovagaz, fiind vorba despre șeful Direcției investiții și administrare, Dumitru Bicec. Desfășurarea licitațiilor a fost analizată minuțios și de către expertul Watchdog în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: "Am depistat că firma ”AGRONORDTEH-M” câștigă licitațiile pe bandă rulantă, 2022-2023. Le câștigă într-o veselie și nu știu cum iese că la ei oferta este cea mai mare - cu jumătate de milion, cu un milion sau trei milioane de lei. Contabila lor este contabilă și la o altă companie, fondată și controlată de Marcel Televca. Acest personaj câștiga mai multe licitații suspecte la Căile Ferate. Au același contabil, iar uneori arată aceeași adresă de e-mail. E clar că există o legătură între cei doi."

Potrivit lui Sergiu Tofilat, compania cu pricina apare într-un raport al Parlamentului din 2021 legat de fraudele de la Calea Ferată.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: "Eu sunt sigur că va trebui să facem o curățenie la Moldova-Gaz și la filialele acestora, pentru că lucrurile astea nu sunt normale. Am mai auzit de la alți antreprenori că sunt excluși din licitații sau pachetul lor de documente a fost desigilat înainte de licitație, iar tu nu ai cum demonstra că ți-a fost deschis pachetul și concurentul și-a modificat oferta. Sau li se spune a doua zi că nu au depus toate documente sau ceva nu este în regulă. Eu sper că vom acumula suficiente materiale pentru a putea fi sesizată Procuratura."

O altă problemă pe care o întâmpină participanții la licitații este termenul de desfășurare al acestora, care a fost modificat în 2022, prin hotărâre de Guvern, de la zece la două zile lucrătoare.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: "Au mai apărut și alte chestii suspecte. În documentele de licitații, filialele Moldova-Gaz au introdus o prevedere - deviz de pe teren obligatoriu. Asta înseamnă că tu timp de două zile tu trebuie să reușești să pregătești toate documentele necesare și încă să te duci în teren, să vezi satul care vrei să-l gazifici și să te rogi ca cineva să-ți răspundă la telefon. Dacă vor îți răspund, dacă nu, nu. După asta trebuie să te mai duci încă o dată să primești actul. Acest lucru nu era anterior."

Sergiu Tofilat a discutat cu reprezentații Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și le-a cerut să verifice activitatea companiei AGRONORDTEH-M și să vadă cu ce preț această companie a vândut echipamentul către Chișinău-Gaz. De asemenea, expertul a sesizat Serviciul de Informații și Securitate pentru a afla ce conexiuni are AGRONORDTEH-M cu alte companii. Ulteriori va fi sesizată și Procuratura de specialitate. De asemenea, va fi organizată o ședință cu antreprenorii care participă la astfel de licitații pentru a găsi soluții care vor putea îmbunătăți desfășurarea concursurilor de achiziții organizate de MoldovaGaz și filialele acestora.

Opinia ta contează. Comentează!