Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Memoriei, dedicată eroilor care au luptat în 1992 pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Mulți dintre ei și-au pierdut viața într-un război provocat și întreținut de Rusia, care în perioada destrămării Uniunii Sovietice avea nevoie și în această zonă a lumii de o enclavă pe care să o controleze și prin intermediul căreia să blocheze orice aspirație a țării noastre către o independență veritabilă.
Și i-a reușit. Pentru că timp de 31 de ani Moldova nu a reușit niciodată să devină cu adevărat independentă. Orice aspirație de a intra în lumea liberă și civilizată a fost blocată de-a lungul timpului inclusiv cu ajutorul enclavei separatiste dirijate de la Moscova. Atunci când încercăm să ne apropiem mai mult de Uniunea Europeană, de România sau de NATO, imediat este pusă în funcțiune mașinăria propagandistică ce ne amenința cu „pierderea Transnistriei”.
Transnistria niciodată nu va accepta aderarea la UE, așa că, dacă nu vrem să pierdem acest teritoriu, ar trebui să renunțăm la astfel de aspirații. Sau dacă nu dorim să provocăm un nou război în Transnistria, trebuie neapărat să ne păstrăm așa-zisa neutralitate, călcată în picioare chiar de ruși tot timpul prin prezența lor militară pe teritoriul țării noastre. Sunt sperietori care au fost implantate zeci de ani în mentalul colectiv și care, multe dintre ele, încă funcționează.
Apoi, zona separatistă a fost mereu și un furnizor de corupție și instabalitate în zonă. Zeci de ani contrabanda a înflorit și vulnerabilizat economia moldovenească. Unele dintre cele mai mari scheme de corupție, precum cele privind importurile de energie electrică sau prelucrarea deșeurilor de metale s-au făcut prin cârdășia mafiilor de la Chișinău, a celor de la Tiraspol și a curatorilor acestora de la Moscova.
Iar în prezent, când rușii au declanșat un război barbar împotriva Ucrainei, folosesc din nou zona separatistă din stânga Nistrului pentru a panica cetățenii Republicii Moldova și a încerca să-i întoarcă împotriva autorităților de la Kiev.
Săptămâna trecută, mașinăria de minciună și falsuri de la Moscova vorbea despre un așa-zis atac iminent al Ucrainei asupra Transnistriei. Care, susținea, ar fi trebuit deja să fie declanșat. Campania propagandistică a avut efect, pentru că a stârnit din nou panică și anxietate între cetățenii noștri, mulți fugind deja a nu știu câta oară peste Prut de la declanșarea invaziei din Ucraina.
Apoi propagandiștii Kremlinului au abandonat această minciună, inventând alta nouă, precum că, iată, Ucraina va lansa deja o bombă radioactivă în stânga Nistrului. Niște falsuri atât de mizerabile încât ele pot fi furnizate doar de către unele minți bolnave și criminale precum cele care ucid zilnic oameni nevinovați în Ucraina și încearcă să șteargă această țară de pe fața Pământului.
Ucraina nu va ataca niciodată Transnistria, pentru că nu are niciun motiv să o facă. Poziție repetată de atâtea ori de autoritățile de la Kiev. Care au precizat însă, în perioade în care propaganda rusă prezenta hărți din care reieșea că Ucraina este atacată și din zona separatistă moldovenească, că într-o astfel de eventualitate vor riposta.
Un nou conflict în stânga Nistrului poate fi provocat doar de către Rusia. Așa cum a fost de fiecare dată. Pentru că ei sunt cei care controlează acum tot ce mișcă în acea zonă, au dislocați acolo militarii lor și marionetele lor sunt cele care dirijează regimul separatist. Kievul, și cu atât mai puțin Chișinăul, nu au astăzi niciun interes de a declanșa un conflict în stânga Nistrului. Pentru că problema separatismului în Republica Moldova va fi rezolvată odată cu victoria Ucrainei în fața invadatorilor. Așa că rușii, frustrați la culme că planurile lor în Ucraina au eșuat, că vestitul coridor pe care îl visau până în Transnistria a devenit o fantasmagorie, încearcă acum cu orice preț să destabilizeze Republica Moldova inclusiv utilizând zona separatistă.
Șansele lor de reușită sunt însă minime, spre zero, atâta timp cât Ucraina va continua să-i țină departe pe barbarii invadatori. Așa că propagandei kremliniste nu-I rămâne decât să încerce să mizeze pe diferite sperietori, cu care să țină tensiunea la un nivel ridicat la Chișinău, să transmită că Moldova este o țară nesigură și să bage spaima în unii cetățeni mai slabi de fire. Dar nu le va reuși nici măcar asta atâta timp cât noi vom fi uniți, solidari și, poate cel mai important, ne vom informa corect.