Sprijinul Uniunii Europene continuă
Politic 12 octombrie 2023, 19:34 | 445

Solidaritatea Uniunii Europe cu Republica Moldova este de neclintit, iar cetățenii de aici au arătat că blocul comunitar poate conta pe ei. Declarația a fost făcută de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se afla într-o vizită la Chișinău. Oficialul a anunțat că, până la finele acestui an, vor fi debursate alte 105 milioane de euro pentru Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a țării. „Împreună construim o Europa mai sigură și puternică”, a subliniat președintele Maia Sandu.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Faceți niște progrese extraordinare și sunt foarte impresionată să văd determinarea Moldovei de a merge înainte. Moldova a parcurs o cale atât de lungă și grea, precum amenințările ruse asupra democrației, asupra sistemului energetic și diferite chestii legate de suveranitatea țării cum ar fi atacurile hibride. Am spus de multe ori că solidaritatea UE față de Moldova este de neclintit."

Iar șefa statului, Maia Sandu, a declarat că vizita repetată a oficialului european în Republica Moldova reprezintă un semnal important de sprijin pentru parcursul european al țării.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am exprimat aprecierea noastră pentru propunerea Comisiei Europene de a crește asistența pentru țara noastră în cadrul revizuirii Cadrului Financiar Multianual 2021-2027. De asemenea, apreciem Pachetul de Sprijin oferit de Comisia Europeană pentru a atenua impactul negativ pe care îl resimțim din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Țara noastră devine tot mai sigură datorită fondurilor europene din Facilitatea pentru Pace, care ne ajută să modernizăm sectorul de securitate."

Întrebată de reporterul Jurnal TV dacă este realist termenul de 2030 pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Ursula von der Leyen a declarat.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Procesul de aderare este un proces care se bazează pe merite. Moldova a demonstrat în ultima lună cât de determină este și cât de rapid avansează pe calea reformării țării și apropierii acesteia de UE. Nu este un termen fix, dar un proces bazat pe merite. Cei care muncesc mai din greu, pot să adere mai devreme."

Șefa statului, Maia Sandu, a menționat că autoritățile de la Chișinău știu care sunt domeniile în care trebuie să depună eforturi mai mari.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Noi suntem angajați în acest proces, în pofida impedimentelor pe care le întâlnim și în pofida rezistenței pe care o vedem în fiecare zi din partea unor oameni prost intenționați din sistem. Noi continuăm să lucrăm."

În aprilie curent, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar să înceapă până la finele acestui an. Asta dacă autoritățile vor îndeplini cele nouă condiționalități identificate de Comisia Europeană pentru deschiderea negocierilor.

Opinia ta contează. Comentează!