Finanțarea ilegală, noi percheziții
Justiţie 10 septembrie 2024, 20:13 | 345

Mai mulți lideri și membri ai organizațiilor teritoriale ale unor partide afiliate fugarului Ilan Șor sunt vizați într-o cauză penală privind finanțarea ilegală a formațiunilor politice și a concurenților electorali. Procurorii și polițiștii au efectuat percheziții la sediile de partid de unde au ridicat sume necontabilizate și acte relevante pentru cauza penală.

Potrivit Inspectoratului Național de Investigații, destinatarii banilor sunt membri ai organizațiilor teritoriale ale unor partide din Republica Moldova afiliate fugarului Ilan Șor. Aceștia erau remunerați lunar din surse tenebre pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest. Din imaginile video publicate de poliție se vede că perchezițiile au avut loc inclusiv la sediile blocului Victorie/Pobeda.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: "Reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le erau create conturi bancare în banca „Promsvyazbank” din Federația Rusă. Aceasta se află sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina. Ulterior, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor, acestora le erau transferate, prin intermediul aplicației „PSB”, sume de bani în ruble care erau convertite în valută."

Oamenii legii notează că în prezent transferurile de ruble se realizează prin diferite platforme financiare naționale și internaționale, sumele variind între zece mii și 155 mii de ruble, echivalentul a 1.800 - 27.900 de lei. După ce banii sunt transferați prin intermediu aplicației PSB, activiștilor le este achitată jumătate din această sumă, iar restul banilor și-i rețin președinții oficiilor teritoriale de partid.

Opinia ta contează. Comentează!