Iurie Roșca, fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat, a fost condamnat la șase ani de închisoare
Justiţie 2 august 2024, 20:18 | 809

Iurie Roșca, fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat, a fost condamnat la șase ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor, în decembrie 2009, pe când Iurie Roșca deținea funcția de viceprim-ministru în Guvernul condus de Zinaida Grecianîi, el a solicitat un milion de euro de la un om de afaceri. În schimbul banilor, Roșca i-a promis că îl va influența pe președintele de atunci al Curții Supreme de Justiție. Totodată, judecătorii au dispus confiscarea din contul condamnatului, în folosul statului, a 227 de mii de dolari, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia. Decizia a fost pronunțată astăzi de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Sentința poate fi atacată la Curtea de Apel. Iurie Roșca susține că astfel se dorește să fie readus la tăcere, deoarece în ultima perioadă a devenit excesiv de vocal.

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2017 de către Procuratura Anticorupție, în baza unui denunț. Conform investigațiilor, în decembrie 2009, fiind viceprim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Roșca a solicitat UN milion de euro de la administratorul unei persoane juridice. Inculpatul a promis că îl va influența pe președintele Curții Supreme de Justiție pentru a asigura admiterea recursului depus de o companie împotriva hotărârii Curții de Apel Economice, recurs ce fusese depus de denunțător.

COMUNICATUL PROCURATURII GENERALE: "Atât în luna decembrie 2009, cât și în martie 2011, inculpatul a primit de la denunțător două tranșe din suma solicitată: 117.000 dolari SUA și 110.000 dolari SUA (suma totală fiind echivalentul a peste 2,7 milioane de lei)."

Urmărirea penală a durat 1 an și 3 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 5 ani. Până la rămânerea definitivă a sentinței lui Iurie Roșca i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara, după care urmează să fie luat sub strajă. Mai mult, a fost dispusă confiscarea din contul condamnatului, în folosul statului a 227 de mii de dolari SUA, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia.

Reacția lui Iurie Roșca a venit la scurt timp după anunțul făcut de Procuratura Generală. Potrivit lui, astfel se dorește readucerea sa la tăcere.

IURIE ROȘCA: "În felul acesta mi se recunoaște calitatea de disident, poate numărul 1, în spațiul românesc. MUSCĂ Nu-mi fac mari iluzii cu privire la la șansele de a câștiga în instanța numărul doi. MUSCĂ Iurie Roșca trebuie redu la tăcere. Iurie Roșca trebuie băgat la răcoare. Iurie Roșca trebuie distrus, astfel încât să nu i se mai audă vocea în spațiul public."

Sentința poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Între anii 1994 și 2009, Iurie Roșca a fost deputat. A deținut două mandate de vicepreședinte al Parlamentului între 1998 și 2001 și în perioada 2005-2009. În iunie - septembrie 2009 a fost viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi.

Iurie Roșca aprobă acțiunile lui Vladimir Putin și îl prezintă ca pe un salvator al lumii. Portalul Stopfals.md a monitorizat postările lui Roșca pe rețelele sociale începând cu 24 februarie 2022, când armata rusă a invadat Ucraina, și a constatat că politicianul promovează narațiunile pro-Kremlin și justifică agresiunea militară rusească. Pe 10 martie 2022, Serviciul de Informații și Securitate a dispus blocarea portalurilor controlate de Roșca pentru conținut online, care promovează informații ce incită la ură și război. Portalul Stopfals.md scrie că Iurie Roșca promovează activ ideile și teoriile politicianului rus Alexandr Dughin, fiind un susținător înflăcărat al politicilor externe autoritare și anti-occidentale ale Rusiei putiniste. Atât Dughin, cât și Roșca promovează politicile Kremlinului, participând la diverse evenimente comune.

Opinia ta contează. Comentează!