Circa o sută de antreprenori din peste zece țări au venit la Chișinău, la evenimentul de totalizare al proiectului „EU4Business”
Social 24 octombrie 2024, 16:20 | 106

Circa o sută de antreprenori din peste zece țări, printre care Belgia, Spania, Italia, Grecia, Estonia, România și Georgia, au venit la Chișinău pentru a participa la evenimentul de totalizare al proiectului „EU4Business”, susținut de Uniunea Europeană. În cadrul acestui proiect au fost semnate peste 30 de acorduri de colaborare între companiile locale și cele din Uniunea Europeană sau din statele Parteneriatul Estic.

Timp de doi ani, cât a durat proiectul, reprezentanții mai multor firme din Republica Moldova au făcut schimb de experiență cu liderii companiilor din străinătate. Printre beneficiarii proiectului este regizorul Pavel Brăila care și-a găsit o parte a echipei de producție pentru filmul la care muncește în prezent.

PAVEL BRĂILA, regizor: "Filmul se numește ”Odissea MD”, este o cronică a țării. Eu documentez toată Republica Moldova deja de mai mulți ani.Am fost în Vilnius, a fost o experiență fantastică. Acolo am găsit coproducătorul, acolo am găsit băieții care îmi vor face sunetul. Am făcut, de fapt, contacte cu cineaștii din Lituania."

NICOLAE COJOCARU, președintele asociației EcoLocal: "Am făcut schimb de experiență cu aceeași organizație de business suport din Cluj. Eu am fost acolo și am lucrat trei luni de zile împreună cu ei. Și noi am avut ce le oferi lor din experiența noastră și noi am preluat de la ei unele experiențe pozitive."

La evenimentul din Chișinău au venit peste 60 de participanți din străinătate.

GIORGI KACHARAVA, specialist economic, Consiliului Economic al Georgiei: "A fost, de fapt, pentru a ne găsi potențiali parteneri pentru a crea viitoare cooperări între companii, între organizațiile de sprijin pentru companii și pentru a susține oportunitățile experților ca să e dezvolte în țările europene și în vest."

LUC VAN LOOVEREN, reprezentant al Camerei de Comerț, Belgia: "Camera de comerț din Belgia a dezvoltat în urmă cu mai bine de 30 de ani practici foarte detaliate privind faptul cum funcționează Uniunea Europeană, ce afaceri sunt importante atunci când vrei să aduci produse pe piața europeană. Din acest motiv am început în urmă cu câțiva ani primele instruiri la Camera de Comerț a Moldovei pentru a familiariza afacerile de aici cu regulile europene."

SERGIU HAREA, președintele Camerei de Comerț: "Aici am avut oportunități de a pune fața în față companiile din Republica Moldova față în față din cele din Uniunea Europeană, la diferite training-uri, mese rotunde,pe câteva domenii de activitate, cum ar fi: agricultura ecologică, vinificația, textilele.Ca rezultat, avem peste 30 de acorduri semnate între companiile din Republica Moldova și cele din Uniunea Europeană, dar și din parteneriatul estic."

Proiectul „EU4Business: Connecting Companies”, gestionat de Eurochambres și finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat în 2019 cu scopul de a fortifica relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic. Proiectul își va încheia activitatea în decembrie 2024.

Opinia ta contează. Comentează!