Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a lansat astăzi o misiune de observare pentru alegerile prezidențiale
Social 16 septembrie 2024, 20:05 | 145

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a lansat astăzi o misiune de observare pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie ca răspuns la invitația autorităților de la Chișinău. Un raport intermediar va fi publicat cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri.

Misiunea este condusă de Urszula Gacek și este formată din 11 experți cu sediul la Chișinău. Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a solicitat 26 de observatori pe termen lung, începând cu 20 septembrie. De asemenea, Biroul va solicita 200 de observatori pe termen scurt, care vor sosi cu câteva zile înainte de alegeri.

Aceștia vor analiza toate aspectele procesului electoral, desfășurarea campaniei inclusiv pe rețelele sociale, activitatea administrației electorale, legislația legată de alegeri și implementarea acesteia, respectarea drepturilor fundamentale, acoperirea mediatică și soluționarea disputelor electorale. Observatorii vor evalua și implementarea recomandărilor anterioare ale Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului legate de alegeri.

Întâlnirile cu autoritățile, cu liderii formațiunilor politice, cu reprezentanții societății civile, cu presa și comunitatea internațională vor face parte din activitatea de observare. În cazul unui al doilea tur al alegerilor prezidențiale, calendarul misiunii poate fi prelungit.

Un raport intermediar va fi publicat cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri, iar concluziile preliminare vor fi prezentate într-o conferință de presă în ziua următoare a alegerilor. Raportul final, evaluând întregul proces electoral și oferind recomandări, va fi publicat la câteva luni după finalizarea alegerilor.

Opinia ta contează. Comentează!