Discuții despre armistițiu în Fâșia Gaza
Externe 7 februarie 2024, 20:07 | 293

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se află astăzi în Israel pentru a discuta un plan de încetare a focului pentru Fâșia Gaza, după ce gruparea Hamas a dat un răspuns „pozitiv”, scrie Reuters. Autoritățile de la Tel Aviv examinează răspunsul Hamas la armistiţiul propus, ce prevede inclusiv eliberarea de ostatici. Astăzi se împlinesc patru luni de război, care a făcut numeroase victime.

Este al cincilea turneu în regiune a lui Antony Blinken de când a început războiul Israel-Hamas. Oficialul de la Washington a venit aseară în Israel, după ce s-a întâlnit cu liderii mediatorilor Qatar și Egipt în cea mai serioasă acțiune diplomatică a războiului de până acum, menită să ajungă la un armistițiu prelungit. La Doha, în timpul unui tur-fulger în Orientul Mijlociu, Blinken a făcut declarații pentru presă.

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Mai este mult de lucru, dar continuăm să credem că un acord este posibil și într-adevăr esențial."

La rândul său, prim-ministrul Qatarului s-a declarat optimist şi a menționat că a primit un răspuns de la Hamas cu privire la cadrul general al acordului privind ostaticii.

MOHAMMED BIN ABDULRAHMAN AL-THANI, prim-ministru al Qatar: "Răspunsul include unele comentarii, dar în general, este unul pozitiv. Luând în considerare circumstanțele delicate, nu vom oferi detalii. Suntem optimiști și am transmis răspunsul părții israeliene."

Mediatorii americani, qatari și egipteni pregătesc un impuls diplomatic pentru a rezolva diferențele dintre Israel și Hamas în baza armistițiului propus, care include eliberarea ostaticilor luați de Hamas în schimbul eliberării palestinienilor închiși în Israel. Armistițiul ar putea dura cel puțin 40 de zile, scrie Reuters. În răspunsul său, Hamas a subliniat că e necesară, printre altele, ridicarea stării de asediu asupra Fâșiei Gaza. Armistițiul ar crește, de asemenea, fluxul de alimente și alte ajutoare pentru civilii din Gaza. Biroul premierului israelian a declarat marți seara că detaliile răspunsului Hamas sunt „evaluate temeinic de către oficialii implicați în negocieri”, notează Reuters.

Între timp, palestinienii strămutați sunt strânși în zone din ce în ce mai mici ale Fâșiei Gaza, provocând izbucniri de boli, la care copiii subnutriți sunt deosebit de vulnerabili, scrie France 24. Temerile au crescut pentru cei care se adăpostesc în orașul Rafah, extrem de sudic, după avertismentele israeliene că acesta a fost următoarea țintă a campaniei sale de eradicare a Hamas. Oboseala și disperarea sunt palpabile aici. Mulți speră la un armistițiu.

Potrivit UNICEF, peste 5300 de copii în Gaza au murit și peste 17 mii au fost separați de părinții lor. ONU spune că populația este expusă unui risc iminent de foamete și că un sfert dintre oameni deja mor de foame. Găsirea de alimente suficiente a devenit vitală pentru supraviețuire.

NADA NASHIF, înaltul Comisar adjunct al ONU pentru drepturile omului: "500 de mii de oameni se confruntă deja cu foamete extremă ca rezultat al distrugerii sistemelor de alimente din cauza stării de asediu. În medie, doar 30 de camioane sunt permise să intre zilnic în Gaza în comparație cu cele 500 de dinainte de război."

Până acum, singurul armistițiu a fost în noiembrie trecut, timp de șapte zile. 110 ostatici israelieni au fost eliberați în schimbul a 240 de palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Israelul și-a lansat asediul în Gaza în urma atacurilor din 7 octombrie 2023 ale teroriștilor Hamas, despre care oficialii israelieni spun că au ucis 1200 de oameni. Ministerul local al sănătății din Gaza, controlat de Hamas, spune că peste 24 de mii de oameni au fost uciși în atacul Israelului.

Opinia ta contează. Comentează!