Experții analizează rezultatele
Politic 21 octombrie 2024, 21:08 | 145

Rezultatul referendumului a fost influențat de Moscova, cu tehnicile sale de propagandă și dezinformare, afirmă comentatorii politici de la Chișinău. Aceștia vorbesc, totodată, și de un eșec al guvernării, de lipsa unor politici din punct de vedere identitar, care ar putea să consolideze societatea.

ION TĂBÂRȚĂ, comentator politic: "Dacă să ne uităm la referendum, este o victorie egală cu un eșec. Da, noi am avut o campanie masivă de dezinformare, atât la adresa Uniunii Europene, veșnic temeri, narative propagandistice. La fel, am avut acea corupere a alegătorilor, prin a influența cum să voteze. Dar, totodată, am avut și un eșec al guvernării. Guvernarea nu a comunicat cum trebuie sau a comunicat în modul în care să nu ajungă la cetățeni."

Rezultatul referendumului în aceste condiții trebuie să bucure, afirmă analistul politic, Victor Ciobanu. „În cazul unui eșec, acest lucru însemna o trambulină perfectă pentru forțele pro-ruse și miza strategică a Kremlinului, care este obținerea majorității și a controlului total al Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 2025”, spune analistul.

VICTOR CIOBANU, comentator politic: "Ca să zic așa, conform scenariului din Georgia, încă o țară post-sovietică pro-rusă, în coasta Ucrainei care luptă eroic contra invaziei Rusești. Deci, asta fiind miza principală, putem constata că pe de o parte, Kremlinul nu a obținut tot ce și-a dorit, pe de altă parte, desigur, nu putem să nu remarcăm că rezultatul este unul modest, aș spune, pentru ceea la ce ne-am așteptat noi. Cred că suportul Uniunii Europene este mult mai mare și avea să demonstreze alte rezultate, dacă nu era acest vot masiv organizat de Federația Rusă."

În contextul alegerilor, Anatol Țăranu crede că în turul II de scrutin va fi o luptă acerbă.

ANATOL ȚĂRANU, expert politic: "Fiindcă contracandidatul Maiei Sandu are de unde crește din cele voturi pe care le-au obținut candidații anti-europeni, pro-ruși care au decăzut din scrutin. Unica soluție pentru candidatul pro-european este o mobilizare exemplară pe flancul european și crearea unor stimulente masive."

„Votul absenteist care s-a manifestat în primul tur nu ar trebui să fie repetat”, a conchis Anatol Țăranu.

Opinia ta contează. Comentează!