Astăzi este ultima zi în care participanții mai pot depune dosarele la Concursul pentru finanțarea proiectelor cinematografice
Astăzi este ultima zi în care participanții mai pot depune dosarele la Concursul pentru finanțarea proiectelor cinematografice, anunțat de Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova. Casele de producție și tinerii entuziaști sunt invitați să participe la șase categorii. Un accent deosebit se va pune pe producția de debut, spun organizatorii. În premieră, scenariile participanților vor fi examinate de un juriu internațional. Bugetul alocat în acest an este de șase milioane 800 de mii de lei.
VALENTINA IUSUPHODJAEV, director al Centrului Național de Cinematografie: "Am implicat un juriu internațional care va evalua proiectele e important să nu ne fierbem noi aici între noi, în oala noastră, pentru că filmul este un produs internațional și e bine să vedem pe cât de bine rezonăm pe piața internațională în acest sens. Mai sunt elemente noi. Am divizat acest concurs în două etape distincte pentru a debirocratiza procesul."
La prima etapă, cinci experți ai comisiei, dintre care doi din România, vor analiza dosarele creative ale participanților.
VALENTINA IUSUPHODJAEV, director al Centrului Național de Cinematografie: "Vor fi premii în valoare de 1500 de euro, asta e ceea ce oferă USAID. Scenariile vor fi traduse în engleză, pentru a avea această posibilitate de a găsit parteneri externi. Ne-am dori foarte mult să avem suficienți bani în viitor, ca să putem să susținem și serialele TV, care sunt atât de populare. Noi încercăm să promovăm secțiunea Debut, asta înseamnă că cei care au făcut un scurtmetraj de ficțiune, dar vor să se lanseze într-un lungmetraj de ficțiune pentru a nu intra în competiție cu greii trebuie evaluați separat."
Prezentarea publică a proiectelor va fi analizată de alți trei membri ai comisiei - unul fiind din Israel, unul din România și altul din Germania. Chiar dacă în acest an au fost alocați mai mulți bani pentru susținerea cinematografiei, comparativ cu anii trecuți, suma este totuși mult prea mică față de investițiile similare din Europa, spun organizatorii.
VALENTINA IUSUPHODJAEV, director al Centrului Național de Cinematografie: "Bugetul pentru un film de ficțiune, astăzi în Europa, un buget mic este considerat cel de la 300 de mii de euro ori în banii noștri asta înseamnă șase milioane de lei. În condițiile noastre, cea mai mare sumă oferită în jur de 100 de mii de euro. Să sperăm că lucrurile în timp se vor schimba."
Dosarele pot fi depuse exclusiv online. Doritorii le pot expedia la adresa de email [email protected]. Rezultatele finale vor fi afișate în luna august. Până în prezent au fost depuse în jur de 20 de proiecte. În ultimii patru ani, statul a fost finanțate aproximativ 50 de proiecte cinematografice.