Image-Description
Candidații care luptă în turul II pentru funcția de primar în Durlești
Politic 17 noiembrie 2023, 10:40 | 807

În câteva zile, pe 19 noiembrie, duminică, locuitorii din or. Durlești vor decide cine le va fi primar în următorii patru ani.

Vor alege între doi candidați – Eleonora Șaran (CUB) și Oleg Popșoi (PAS), care se vor întâlni în turul doi, după ce au acumulat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor locale, dar niciunul dintre ei mai mult de jumătate.

În primul tur, Eleonora Șaran (CUB) a acumulat 2975 voturi, iar Oleg Popșoi (PAS) – 2826 voturi.

primariamea.mdprimariamea.md

Eleonora Șaran are 48 de ani și a fost primar al orașului Durlești din 2015, încheind cel de-al doilea mandat. Are studii economice, iar cariera în administrația publică locală și-a început-o mai întâi în calitate de economist la primărie, ulterior fiind numită în funcția de viceprimar în 2012. Aceasta a muncit și peste hotare 12 ani, timp în care a fost manager de restaurant, conform interviurilor pe care le-a acordat Șaran.

Pe lângă funcția de primar, familia acesteia declară venituri din darea în arendă a două imobile. De când ocupă funcția de primar în ultimii opt ani, Șaran declară că a dobândit prin moștenire o casă, o altă construcție și un teren intravilan și are în folosință din 2020 o mașină de model Porsche Cayenne.

Aceasta candidează pentru un al treilea mandat de primar din partea Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB), înființat cu un an în urmă de ex-deputatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Igor Munteanu, după ce primele două mandate a fost candidata Platformei Populare Europene (PPEM) condusă până în 2019 de Iurie Leancă.

Eleonora Șaran a fost în vizorul jurnaliștilor de investigație în 2016, care au arătat că primara își dădea casa în arendă pentru mese de pomenire și petreceri, fără a declara veniturile în declarația de avere și chiar dacă legea interzicea operarea unui local acasă.

Nereguli în raportarea financiară a primăriei pentru anul 2017 au fost depistate de Curtea de Conturi. Atunci instituția a constatat denaturări de milioane de lei, terenuri subevaluate, valoarea unor bunuri ale primăriei diminuate, iar cheltuielile și veniturile efective majorate.

Recent, actuala primară a fost implicată într-o controversă în privința singurul spațiu public din Durlești – scuarul „La Cișmele”. Unii consilieri locali afirmă că rude ale Eleonorei Șaran ar pretinde la teren în cadrul unui proces de judecată, informație neconfirmată deocamdată de primărie. În același timp, în ultimii trei ani, un grup de inițiativă a locuitorilor din Durlești a făcut eforturi pentru amenajarea scuarului și a depus mai multe demersuri în adresa primăriei. Cu o lună înainte de alegeri, primăria Durlești a anunțat pornirea lucrărilor de reparație a scuarului, doar că în lipsa consultărilor publice pentru a afla necesitățile locuitorilor, iar Eleonora Șaran a confirmat că în acel spațiu au locuit bunicii săi.

Dacă va ajunge în funcția de primar pentru al treilea mandat, Șaran promite să facă următoarele lucruri, conform programului electoral al acesteia:

construcția și amenajarea zonei de agrement „Parcul Dimo”;

amenajarea scuarurilor și a zonelor de agrement în 5 străzi;

sens giratoriu pe patru străzi;

semafor cu buton de comandă pentru pietoni pe str. T.Vladimirescu;

reconstrucția și reparația capitală a 41 de străzi;

construcția unui centru multifuncțional (Primărie, Poștă, ASP, Oficiul forței de muncă, Poliție);

reconstrucția grădiniței nr. 3;

implementarea proiectului de eficiență energetică a Gimnaziului „Durlești”;

construcția „Scuarului Tineretului la Casa de Cultură”;

reamenajarea cartierelor Marinescu, Testemițanu, Chimiștilor;

apeduct, canalizare și iluminat pe mai multe străzi;

instalarea unor puncte de alimentare a autovehiculelor electrice pe 3 străzi;

achiziția tehnicii comunale pentru curățarea străzilor.

Eleonora Șaran nu a participat la dezbaterea electorală organizată în primul tur de Asociația „Primăria Mea” cu toți candidații la funcția de primar. Șaran nu a dat curs nici invitației la cea de-a doua dezbatere premergătoare turului doi, alături de contracandidatul ei – Oleg Popșoi (PAS).

primariamea.mdprimariamea.md

Oleg Popșoi are 33 de ani și a fost consilier local în ultimii patru ani, ales pe lista Blocului „ACUM DA PAS”, iar după divizarea blocului – membru al fracțiunii PAS. A făcut parte din comisia Consiliului local responsabilă de arhitectură, urbanism și relații funciare. Pe lângă funcția de consilier, Popșoi nu declară alt loc de muncă în declarația de avere. Conform CV-ului, acesta este antreprenor în domeniul construcțiilor de șase ani. Anul trecut, acesta a indicat în declarația de avere că a vândut, împreună cu soția sa, bunuri în valoare de circa 1 milion de lei, iar în 2021 – de 600 de mii lei. Nu a declarat niciun venit însă doi ani consecutivi, în 2018 și 2019. Până a fi antreprenor, Popșoi a administrat un restaurant și o cafenea, iar studiile le-a făcut la Colegiu Financiar Bancar (în prezent Centrul de Excelenţă în Economie şi Finanţe) și la Institutul Internațional de Management ”IMI-NOVA” din Chișinău. Candidatul și-a agonisit practic toată averea în ultimii ani trei ani. Acesta are o casă de 123 de m2, dată în exploatare în 2021 și pe care Popșoi o evaluează la 600 de mii de lei valoare de piață, echivalentul a 30 de mii de euro, un teren intravilan și unul agricol și o mașină fabricată în 2015, cumpărată în acest an cu 190 de mii de lei. Acesta candidează pentru prima dată la funcția de primar al orașului Durlești, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, al cărui membru este din 2018. Dacă va ajunge primar, Oleg Popșoi își propune următoarele obiective, conform programului electoral: transport public prin Durlești și spre Chișinău;

străzi și trotuare reparate;

parcuri și terenuri de joacă;

Durlești European.

Acesta a detaliat în cadrul ultimei dezbateri electorale cu pretendenții la funcția de primar calificați în turul doi, organizată pe 12 noiembrie de Asociația „Primăria Mea”, că o altă problemă de care se va ocupa este siguranța pietonilor, iar cap de listă sunt străzile fără trotuare, multe dintre ele folosite de copii să ajungă la școală. Cât despre unde exact ar putea fi amenajate zonele de odihnă pe care le promite locuitorilor, Popșoi a menționat că ia în calcul un teren abandonat de circa 9 ha care se află în străzile Cartușa și Nicolae Dimo, dar și un stadion care a ajuns în proprietate privată și intenționează să-l reîntoarcă în proprietatea primăriei. În plus, acesta a promis că în Planul Urbanistic General al orașului vor fi indicate alte terenuri cu potențial de a fi transformate în scuaruri. Popșoi a mai adăugat în lista de promisiuni platforme închise pentru deșeuri pentru fiecare asociație de locatari. Locuitorii vor fi consultați înainte ca primăria să ia decizii cu privire la administrarea orașului, iar vârstnicii ar putea să fie reprezentanți în cadrul unui „consiliu al seniorilor” pe lângă primărie. Pentru a vedea ce a răspuns candidatul la întrebările adresate de locuitori în cadrul dezbaterii electorale din 12 noiembrie, citiți această sinteză. De asemenea, înregistrarea live a dezbaterii poate fi accesată aici.

Opinia ta contează. Comentează!