Replici acide în Parlament
Politic 25 iulie 2024, 19:49 | 655

Raportul Comisiei Electorale Centrale pentru anul 2023 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale a încins spiritele în Parlament, unde deputații și-au aruncat replici tăioase. Documentul a fost prezentat în cadrul ședinței plenare de astăzi de președintele CEC, Angelica Caraman.

Potrivit raportului CEC, anul trecut, 25 de partide au primit alocații de la bugetul de stat în sumă totală de peste 46 de milioane de lei. Nouă formațiuni politice nu au beneficiat de alocații pentru că nu au prezentat informații despre rechizitele conturilor bancare sau au declarat că nu au conturi bancare. În același timp, CEC a suspendat plata alocațiilor către Partidu Șor, declarat neconstituțional, și către Partidul Popular din Republica Moldova.

ANGELICA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: "În 2023 Comisia Electorală a aprobat inițierea efectuării misiunii de control asupra Partidului Politic Șansa și a pornit 71 de procese contravenționale. Este vorba de depășirea plafoanelor de finanțare a acestui partid. Atunci când am invitat și am analizat informațiile, am constatat că unii donatori au aflat de la Comisia Electorală Centrală că sunt donatori sau din presă."

Raportul mai conține informații despre finanțarea campaniilor electorale organizate pe parcursul anului trecut, precum și sancțiunile aplicate partidelor pentru încălcările ce vizează domeniul financiar. Deputatul neafiliat, Vasile Bolea, membru al partidului „Renaștere”, controlat de fugarul Ilan Șor, a acuzat CEC-ul de neglijență.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat: "În ziua când se termina campania pentru alegerile locale, prin hotărârea Comisiei Pentru Situației Excepționale, un partid și zece mii de candidați ai acestui partid sunt excluși din cursa electorală, iar voi, care trebuie să aplicați Codul Electoral, ați tăcut mâlc ca niște pești, măcar să spuneți că „ai, ai, ai, nu e bine de intervenit în acest proces”."

LILIAN CARP, deputat PAS: "De unde furați, băieți, banii pentru campanie? De unde-i luați? Da, din Statele Unite, Vasica, din Statele Unite. Așa cum ați adus banii din Rusia, un milion de dolari, care au fost confiscați în aeroport, băi, nesimțiților, voi vorbiți despre felul cum trebuie finanțată o campanie electorală? Voi sunteți groși de obraz când veniți și spuneți aici de campanii electorale și cum trebuie finanțate."

VLAD BATRÂNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Da, noi am votat, fracțiunea noastră, proiectul propus cu interzicerea coruperii alegătorilor. Dar atunci când observăm unele circumstanțe și unii actori politici, ne expunem. La această tribună mi-am amintit, am vorbit în 2015 despre partide perfect pro-europene și cum au circulat camioane prin Republica Moldova cu orez, cu hrișcă, or cum voi spuneți cu „grecică” și cum alegătorii au fost cumpărați de partide pretinse pro-europene."

În temeiul raportului prezentat, Parlamentul a aprobat un proiect de hotărâre în care recomandă Comisiei Electorale Centrale să asigure supravegherea permanentă și controlul respectării prevederilor legale privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.

Opinia ta contează. Comentează!