Privatizări dubioase în centrul capitalei
Economic 1 mai 2019, 21:26 | 4111

La inceputul acestui an mai multe imobile din Chisinau, care apartineau statului, au ajuns pe maini private la preturi mai mici decat cele de piata. Printre acestea - fosta cantina a Guvernului, o vila cu statut de monument istoric si aproape doua mii de metri patrati din complexul Casa Presei. Pentru a putea cumpara cladirile pe bani marunti, proprietarii le-au luat initial in arenda, iar cateva luni mai tarziu au solicitat privatizarea lor. Informatiile apar in cadrul unei investigatii publicate de portalul Rise Moldova.

Vizavi de Universitatea de Stat din Moldova se află un complex de clădiri, care aparțin statului. Unele imobile sunt într-o stare bună, altele servesc drept adăpost pentru oamenii străzii. În schimb, locul în care sunt amplasate este unul strategic – practic centrul orașului, iar alături se află Lacul ”Valea Morilor”. La sfârșitul lunii ianuarie, câteva dintre imobile au fost vândute. Este vorba de Cantina Cancelariei de Stat, cunoscută drept Cantina Guvernului, un garaj, un depozit și un restaurant, din care au rămas doar pereții. Fosta cantină, cu suprafaţa de 1.700 de metri pătrați, a fost cedată cu 9 milioane de lei, sau 463 de mii de euro, ceea ce înseamnă că un metru pătrat a costat circa 270 de euro. Chiar dacă în ultimii ani imobilul nu a fost utilizat şi se află într-o stare de degradare, experta în imobiliare Olga Vorobiova susţine că statul ar fi putut încasa un preţ de cel puţin două ori mai mare.

Cumpărătorul proprietăţilor este compania Construct Deluxe SRL, al cărei proprietar este Marcel Botnariuc, un tânăr de 26 de ani dintr-un sat din raionul Florești. Firma a fost fondată pe 17 august 2018 și inițial a luat în arendă imobilele cu pricina. Peste două luni a bătut palma cu statul pentru viitoarea privatizare. Întrebat cum a reuşit să obţină un preţ atât de avantajos şi ce planuri are în privinţa noii achiziţii, Marcel Botnariuc a refuzat să comenteze.

Marcel Botnariuc, proprietarul Construct Deluxe SRL, are un frate mai mare. Îi spune Igor și are 29 de ani. La începutul acestui an și el a făcut afaceri cu statul prin intermediul unei companii pe care o deține. Este vorba de Construct Elegant SRL, firmă cu denumire asemănătoare cu cea a fratelui mai mic. Similaritatea dintre cele două companii nu se oprește aici. Ambele au fost înregistrate în aceeași zi, ambele au un capital social de doar două mii de lei și ambele își au sediul juridic la aceeași adresă. Construct Elegant a preluat peste o mie de metri pătrați din Casa Presei, care este amplasată la câțiva pași de clădirea Guvernului. La fel ca fratele mai mic, Igor Botnariuc a reușit să obțină un preț bun. A cumpărat metrul pătrat cu circa 490 de euro. Nici acesta n-a binevoit să dea detaliile afacerii. Exact în aceeași zi în care firma lui Igor Botnariuc și-a oficializat tranzacția cu statul, și alți doi agenți economici – Quantum Imobil SRL și Rîul Vechi Prim SRL – au cumpărat bucăţi din Casa Presei, în total 700 de metri pătrați. Astfel, cele trei companii au intrat în posesia a peste 15 la sută din toată Casa Presei, fiind vorba preponderent de spații aflate la parterul și subsolul clădiri. Şi în acest caz, statul putea să încaseze mult mai mulţi bani.

Reporterii au mers la Casa Presei pentru precizări.

Așadar, firmele celor doi frați Botnariuc și Quantum Imobil SRL au fost create exact în aceeași zi – 17 august 2018 și sunt înregistrate la aceeași adresă – strada Mateevici A, 84/1. Analizând datele celor trei companii, plus Rîul Vechi Prim SRL, RISE Moldova a constatat că în spatele tranzacțiilor de preluare a bunurilor statului se află același grup de persoane. Fie că sunt proprietarii reali, fie niște interpuși. De altfel, mama celor doi fraţi spune că băieţii ei sunt simpli muncitori în construcţii, respectiv, nu crede că au bani să cumpere imobile de milioane, dar a refuzat să ofere detalii.

Tot în luna ianuarie, o altă companie, Archidesign Projects SRL, a cumpărat de la stat un imobil de pe strada București. Este vorba de o vilă de 250 de metri pătrați, construită în secolul XIX și cu statut de monument istoric. Un metru pătrat a fost vândut cu 347 de euro.

Absolut în toate cazurile, bunurile statului au fost vândute după ce, cu două-trei luni înainte de tranzacții, actualii proprietari le-au luat în arendă.

Vladimir Baldovici mai spune că multe dintre bunurile statului aduc doar pierderi, motiv pentru care acestea trebuiau demult vândute. Potrivit surselor Jurnal TV, cel puţin în cazul Casei Presei privatizarea nu a avut nicio logică economică. Asta pentru că întreprinderea de stat a adus venituri stabile pe parcursul ultimilor zece ani. Doar în 2017, Casa Presei a avut venituri de 8,8 milioane de lei, în creştere cu o treime faţă de anul precedent.

Opinia ta contează. Comentează!