Post Scriptum cu Alex Cozer: Probleme în benzinăria lui Putin

Ne aflăm în mai 2024. Afară este cald, frumos și probabil ați uitat cu toții de predicțiile apocaliptice de acum 2 ani, precum că toată Europa va îngheța în următorile ierni, iar apoi, inevitabil, va pieri și de foame.

Predicțiile veneau de la Putin, Medvedev și restul criminalilor de la Moscova, cei care ne transmiteau nouă că fără gazul lor ne vom prăpădi. Sigur, a urmat o iarnă grea în sezonul 2023 pentru toată Europa. Când prețurile la gaze erau exorbitante și resursele energetice destul de greu de găsit. Apoi, iarna trecută a fost mult mai ușoară, cu predictibilitate și prețuri mult mai accesibile. Deja de un an de zile prețurile la gaze sunt constante, în jurul a 300 de dolari pentru o mie de m3, cu variații mici în dependență de perioade. Și, cel mai interesant e că s-a ajuns la aceste prețuri în condițiile în care Europa a eliminat practic în totalitate importurile de gaze rusești. Dacă la început de 2022, aproape jumătate din gazele consumate de Uniunea Europeană proveneau de la ruși, acum dependența este de sub 5%.

Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Gazprom a înregistrat pierderi de peste 7 miliarde de dolari anul trecut. S-a întâmplat pentru prima dată în ultimii 25 de ani când gigantul rus a înregistrat pierderi. Pierderi care au fost, de altfel, cele mai mari din toată istoria companiei.

În consecință, Gazprom a anunțat astăzi că nu va plăti dividende. Iar asta este, la fel, o premieră în ultimele decenii. Și acestea sunt semnale foarte proaste pentru economia Rusiei, în condițiile în care Gazprom este practic cel mai mare contribuabil la bugetul rus.

De altfel, nu întâmplător Putin a vizitat din nou China, de care Rusia a devenit cvasi-dependentă, săptămâna trecută. Devenit un vasal al liderului de la Beijing, Putin a avut drept principal obiectiv în cadrul ultimei sale vizite din China să-l convingă pe Xi Jinping să majoreze importurile de gaze rusești pentru a evita un colaps absolut al Gazpromului. Importurile pot fi însă crescute doar odată cu darea în exploatare a unui nou gazoduct, Puterea Siberiei 2. Construcția căruia ar costa însă în jur de 15 miliarde de dolari și în care chinezii i-au transmis lui Putin că nu au de gând să investească niciun cent.

Așadar, în condițiile unor pierderi de peste 7 miliarde de dolari în ultimul an, Gazprom trebuie să mai identifice alte 15 miliarde pentru a construi un gazoduct spre China, în speranța că va reuși să înlocuiască piața europeană cu cea chineză.

Iar asta înseamnă alte perspective proaste pentru Gazprom, respectiv și pentru economia rusă. Comparată de către economiști reputați precum o benzinărie mare, care poate să funcționeze doar atunci când vinde și o mai și face la prețuri mari.

Și acum revin la ceea ce vă spuneam la început. Așadar, la 2 ani de la declanșarea invaziei, chiar după o perioadă de dificultăți economice serioase, economia Europei a reușit să depășească criza provocată de creșterea prețului gazelor. A găsit alternative și a crescut semnificativ ponderea resurselor regenerabile în consumul de energie.

În același timp, cei care prevesteau apocalipsa, au ajuns chiar ei pe marginea prăpastiei. Iar problemele pentru Gazprom, implicit pentru economia rusească, sunt doar la început. Este încă un exemplu că o economie construită pe temelii sănătoase, precum este cea europeană, poate să depășească dificultăți serioase și să-și revină. În timp ce una care funcționează în regim de benzinărie, chiar dacă va primi mai târziu loviturile, acestea vor fi mult mai dure și greu de depășit.

Este cumva valabil și pentru noi. Care am fost timp de decenii dependenți aproape în totalitate de Rusia, nu doar la capitolul energetic și care, iată-ne în 2024 desprinzându-ne de această dependență. Exporturile sunt în proporție de aproape 70% în UE și de sub 4% în Rusia. Iar gaze rusești nu am consumat deloc anul trecut. Este un trend corect, pe care trebuie să-l continuăm. Pentru că primele rezultate încep să apară.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!