Gazprom nu a rezervat capacități prin conducta transbalcanică pentru luna ianuarie, pentru a trimite gaze în stânga Nistrului
Gazprom nu a rezervat capacități prin conducta transbalcanică pentru luna ianuarie, astfel încât să poată trimite gaze în Republica Moldova, pentru stânga Nistrului. Expertului asociat al Comunității WatchDog, Eugen Muravschi, atrage atenția că luni, 16 decembrie, a fost ultima zi în care gigantul rus a putut să rezerve aceste capacități prin conducta de ocolire a Ucrainei, contractul căreia cu Gazpromul expiră la finele anului curent. Potrivit expertului, este vorba despre o decizie politică a Kremlinului.
EUGEN MURAVSCHI, expert asociat WatchDog.MD: "Gazprom are un contract, prin care e obligat să livreze gaz în Republica Moldova și are două rute pe unde fizic poate trimite acest gaz - fie prin Ucraina, fie prin Turcia-Balcani. Contractul de tranzit prin Ucraina expiră pe 31 decembrie 2024. Gazprom știa acest lucru și totuși nu a făcut niciun pas să rezerve capacități prin ruta alternativă Turcia-Balcani."
Malul drept al Nistrului este asigurat deja cu stocuri de gaze naturale pentru a ieși cu bine din iarnă, iar România este gata să livreze Republicii Moldova cantități suficiente de curent electric, dacă centrala de la Cuciurgan nu va putea funcționa din cauza lipsei gazelor rusești, afirmă Eugen Muravschi. În opinia expertului, sunt trei scenarii privind evoluția lucrurilor în perioada următoare.
EUGEN MURAVSCHI, expert asociat WatchDog.MD: "1.Gazprom va rezerva în bază zilnică capacități de transport a gazelor pentru a asigura consumul minim pentru stânga Nistrului, dar nu suficient pentru ca centrala de la Cuciurgan să producă energie electrică pentru malul drept. 2.Gazprom va întrerupe temporar livrările pentru vreo lună ca să forțeze creșterea prețurilor la energie, să creeze tensiuni dinte malul stâng și malul drept. Apoi va relua salvator și mărinimos lucrările. 3. Gazprom va sista în întregime livrările de gaz către regiunea transnistreană."
Este vorba despre decizii politice ale Kremlinului, iar Gazprom este doar o unealtă, a mai adăugat expertul.
EUGEN MURAVSCHI, expert asociat WatchDog.MD: "Unul din scopuri este, cu siguranță, să creeze probleme Moldovei, să tulbure societatea și să faciliteze succesul forțelor pro-ruse la alegerile parlamentare. Insistența propagandiștilor de la Moscova, Chișinău și Tiraspol că trebuie să negociem anume cu Ucraina pentru reluarea tranzitului din țara vecină... dă de gândit. Pe de altă parte, este o metodă de a muta responsabilitatea pe umerii autorităților de la Kiev."
La finele săptămânii trecute Moldovagaz a anunțat că a finalizat în proporție de 100% achiziția volumelor de gaze naturale, necesare malului drept al Nistrului, pentru întregul sezon de încălzire. Compania moldo-rusă a procurat 747 de milioane de metri cubi de gaze, la prețul mediu ponderat este de 509 euro per mia de metri cubi. De luni, 16 decembrie, în Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Ministerul Energiei a emis marți o circulară către autoritățile centrale și locale, cu îndemnul să aplice măsuri de eficientizare a consumului de energie în cadrul instituțiilor publice.