Rusia va încerca și în 2025 infiltrarea persoanelor în politică pentru a obține controlul asupra Parlamentului de la Chișinău
Politic 12 decembrie 2024, 20:03 | 116

Rusia va încerca și în 2025 infiltrarea persoanelor controlate în politica Republicii Moldova, pentru a obține controlul asupra Parlamentului și altor instituții, susține directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață. Urmează o perioadă electorală cel puțin la fel de complicată precum cea care a trecut, iar schemele de corupere electorală nu vor dispărea, anticipează procurorul general, Ion Munteanu. Cei doi șefi de instituții și-au prezentat rapoartele în Parlament, în cadrul audierilor cu privire la fraudele electorale semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului republican din toamnă.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, director SIS: "Acum o să vă spun cum a acționat Federația Rusă în anul 2024. Strategia lor a fost, este și va fi în 2025 infiltrarea în mediul politic a persoanelor și entităților afiliate sau controlate, inclusiv acoperit, de către Federația Rusă în scopul controlului asupra Parlamentului și respectiv a celorlalte instituții din țară."

Potrivit șefului SIS, strategia Rusiei implică corupere electorală, dezinformare, manipulare, dar și acțiuni stradale și dezordine. Alexandru Musteață a spus că grupul criminal Șor este principalul executor al acestor obiective.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, director SIS: "În vederea atingerii obiectivului de compromitere a referendumului, dar și scrutinului prezidențial, factorul rus a pus la dispoziția grupului criminal Șor tot spectrul de instrumente hibrid, financiar, mediatic, uman, logistic, tehnic, contrainformativ și combativ."

Informațiile precum că urmează o nouă campanie electorală plină de provocări au fost confirmate și de procurorul general, Ion Munteanu.

ION MUNTEANU, procuror general: "Nu vom avea un exercițiu mai simplu anul viitor în ceea ce ține asigurarea votului liber exprimat. Schemele de corupție electorală sunt regândite, sunt remodelate, readaptate. Dacă inițial încercam și pescuiam genți de bani, pe care le-ați văzut de fiecare data când noi făceam publice aceste informații, în prezent banii efectiv sunt tranferați. Este vorba despre transferuri bancare prin aplicații care nici măcar nu sunt funcționale pe teritoriul Republicii Moldova și fizic ele practic nu pot fi urmărite."

Procurorul general a atras atenția că este nevoie de reglementări clare referitoare la anumite aspecte, inclusiv utilizarea criptovalutei sau activitatea avocaților. A fost chemat la raport și directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pânzari, care a răspuns și la întrebările deputaților.

LILIAN CARP, deputat PAS: "Noi avem astăzi traseul acestor bani care ajung pe teritoriul Republicii Moldova și mai departe ajung la tanti Raia ca ea să cumpere nemijlocit votul cetățenilor?"

ALEXANDR PÎNZARI, director CNA: "Da. Noi avem unele din traseele care sunt documentate în cadrul dosarelor penale, dar cum a menționat și procurorul general, desigur că infractorul evoluează și noi suntem pe urmele lor de adaptare."

Următorul la raport a fost chemat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "Noi nu vorbim doar de coruperea electorală, un fenomen care cumva este vizibil, cunoscut. Noi vorbim despre o organizație criminală. Organizația criminală în sine nu a urmărit doar coruperea electorală sau finanțarea ilegală. Scopul acesteia este cu totul altul și dacă facem o retrospectivă o să vedem că organizația criminală a urmărit destabilizări, a urmărit dezordini în masă, a urmărit crearea de panică."

La fel ca ceilalți șefi de instituții, Viorel Cernăuțeanu a subliniat că modalitățile de corupere se schimbă în continuare, iar Poliția este cu ochii pe toate aceste evoluții.

Opinia ta contează. Comentează!