Dorel Musteață riscă să rămână fără mandatul de membru al CSM
Justiţie 26 august 2020, 23:09 | 1773

Fostul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii Dorel Musteață riscă să rămână fără mandatul de membru al structurii și să fie lipsit de dreptul de a exercita o funcție publică. Se întâmplă după ce Autoritatea Națională de Integritate a constatat că a deținut două funcții în același timp, contrar legii. Potrivit probatoriului acumulat de inspectorul de integritate, din februarie 2019 și până în iulie 2020, când a fost membru al CSM, el s-a numărat și printre membrii Consiliului Institutului Național al Justiției. Ce părere are însă Dorel Musteață despre această situație, aflați imediat.

În timpul verificării, lui Dorel Musteață i-a fost solicitat punctul de vedere. El a menționat că a exercitat a doua funcție, în Consiliul INJ, în calitate de judecător și nu în cea de membru al CSM. Totuși, inspectorul de integritate a remarcat faptul că, potrivit legislației cu privire la Consiliului Superior Magistraturii, instituția desemnează judecătorii în Consiliul INJ, iar cei care sunt detașați din funcția de judecător la CSM, nu au dreptul de a accede în Consiliul respectiv.

COMUNICATUL DE PRESĂ AL ANI: "Dorel Musteață a avut la dispoziție termenul legal de 30 de zile pentru a demisiona din una dintre cele două funcții. Acțiunea a avut loc însă abia în iulie 2020, când, la cererea acestuia, a fost emisă o hotărâre prin care s-a încetat calitatea sa de membru în Consiliul INJ, depășind astfel cu mult termenul prescris de lege."

Sursa: ani.md

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza instituția competentă pentru a iniția procedura de încetare, înainte de termen, a mandatului actual de membru al CSM. La fel, Dorel Musteață riscă să fie lipsit de dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe trei ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI. Solicitat pentru o reacție, Dorel Musteață ne-a spus că actul emis de ANI este ilegal și că îl va contesta în instanța de judecată. În privința termenului legal de 30 de zile, pe care l-a avut la dispoziție pentru a demisiona din una dintre cele două funcții, Musteață ne-a declarat că nu a stabilit o incompatibilitate în activitatea sa nici el, nici fostul președinte al CSM Victor Micu.

Opinia ta contează. Comentează!