La Muzeul Literaturii Române din Chișinău a fost vernisată expoziția dedicată centenarului nașterii scriitorului Alexei Marinat
Cultură 24 mai 2024, 19:56 | 403

La Muzeul Literaturii Române din Chișinău a fost vernisată expoziția dedicată centenarului nașterii scriitorului Alexei Marinat. Sunt prezentate cărțile, manuscrisele, mai multe documente și fotografii ale publicistului, care a avut de suportat oroarea Gulagului stalinist. Cei prezenți la expoziție au menționat că „jurnalul „Eu și lumea” este esența vieții lui Alexei Marinat”.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Despre jurnalul lui Alexei Marinat „Eu şi lumea” s-a aflat prin anii '90, când în presa de la Chișinău apar primele memorii ale celor deportați de regimul stalinist. Potrivit unor cercetători, Alexei Marinat a făcut cu literatura sa „paşi semnificativi în direcţia trezirii unei conştiinţe anti-totalitare”."

MARIA ȘLEAHTIȚCHI, directorul Muzeului Literaturii Române, Chișinău: "Jurnalele lui Alexei Marinat au fost arestate, ținute la poliția secretă, KGB, și returnate mult mai târziu, iar unul dintre cele patru jurnale, „Caietul negru”, dacă nu greșesc, i s-a cerul lui Alexei Marinat să-l rupă în prezența organelor de KGB."

ANDREI MARINAT, fiul scriitorului Alexei Marinat: "Cartea „Eu și lumea” este esența vieții lui Alexei Marinat. Aici sunt jurnalele publicate pentru care el a fost arestat și a primit 10 ani în lagăr."

La vernisaj au venit scriitori, editori, oameni de cultură și simpli cititori. Aceștia au evocat personalitatea și creația lui Alexei Marinat.

VLADIMIR BEȘLEAGĂ, scriitor: "Ceea ce a făcut el în jurnalul „Eu și lumea”, asta-i opera lui de bază, aici este Alexei Marinat. Alexei Marinat care a avut un simț al realității și dreptății, atât de evoluat și acut, încât cartea aceasta face cât zece romane."

ION HADÂRCĂ, scriitor: "O operă care merită să fie studiată, merită să fie cunoscută și merită ca cei care vin din urmă să se mândrească, pentru faptul că am avut asemenea oameni, de asemenea mare calitate, verticalitate și integritate morală."

ALEXANDRU BURLACU, critic literar: "Cea mai importantă parte a operei lui Marinat o găsim după anii 1987, 1988 și se manifestă în mod special prin proza documentaristă, prin jurnal."

Alexei Marinat a fost prozator, scenarist, dramaturg, publicist, diarist, memorialist. Scriitorul a participant la cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deținut politic și deportat în lagărele Gulagului în anii 1947–1954. Expoziția va fi deschisă până pe 11 august.

Opinia ta contează. Comentează!