Un nou forum al justiției la Chișinău
Justiţie 10 septembrie 2024, 20:30 | 411

Combaterea corupției, procesul de Vetting și justiția viitorului sunt abordate, azi și mâine la Chișinău. La dezbateri participă sute de juriști, reprezentanți ai societății civile, decidenți politici și parteneri de dezvoltare. Evenimentul organizat de Centrul de Resurse Juridice are drept scop identificarea celor mai optime soluții de reformare a domeniului.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, s-a referit la mecanismul de evaluare externă, care vine să sporească încrederea cetățenilor în sistemul judecătoresc și cel al procuraturii.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Reforma Justiției este un proces continuu. Noi avem mai multe progrese pe diferite segmente, dacă vorbim de procedura de Vetting deja avem primele rezultate care au dus la formarea organelor de autoadministrare mă refer la CSP și CSM. Comisiile doi și trei de evaluare sunt deja în proces de realizarea interviurilor și evaluarea candidaților a colegiilor din cadrul CSM și CSP. Avem un procuror general numit ori asta o fost una din condiționalități în procesul de aderare."

Ediția din acest an a Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” se va concentra pe procesul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. De asemenea, specialiștii pun accent pe tehnologiile moderne în examinarea proceselor de judecată.

ILIE CHIRTOACĂ, președinte CRJM: "Mergem de la ceva foarte simplu cum ar fi video-conferințele care deja este un lucru pe larg utilizat, dar în același timp există câteva proceduri în cadrul ședințelor de judecată cum ar fi un proces verbal. Acum cineva stă la un calculator și îl scrie, ulterior prin integrarea tehnologiilor putem avea un soft automat care va înregistra și va face din voce text și invers."

În debutul evenimentului, președintele Parlamentului Igor Grosu a specificat că în pofida faptului că în unele cazuri sistemul de opune, reformele în domeniul justiției sunt palpabile.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Un obiectiv ambițios, care, privind înapoi l-am subestimat și am subestimat cât de mult efort va solicita, cât de mare rezistență o să fie și ea încă este și o să fie, dar direcția este ireversibilă."

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău consideră că acest forum este o provocare pentru sistemul justiției, pentru politicieni și simpli cetățeni, iar partenerii internaționali vor oferi sprijin în acest sens.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Este un proces vizibil dintr-un anumit motiv, fiindcă este atât de importanta pentru societatea noastră și pentru viitorul țării. Dumneavoastră trebuie să construiți sisteme, în care justiția să fie independentă, imparțială și să se bucure de încrederea cetățenilor."

Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” va continua cu a doua sesiune, privind justiția viitorului, investigarea și sancționarea eficientă a corupției.

Opinia ta contează. Comentează!