Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Am fost un pic naiv. Trebuie să recunosc asta. Încheiam ediția de ieri îndemnându-i pe cei care ocupă funcțiile de judecători în țara asta să profite astăzi de oportunitatea care li s-a oferit și să demareze procesul de autocurățare internă. Probabil nici eu, care de mai bine de un deceniu urmăresc acest domeniu și am vorbit de atâtea ori de cât de putred e sistemul, nu am realizat cât de grav e gradul de putreziciune.
Astăzi a avut loc Adunarea Generală a celor care se consideră Judecători în Moldova. În cadrul acestei adunări ar fi trebuit să fie aleși 4 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dintre cei 5 care au trecut de procesul de evaluare.
Nu s-a întâmplat însă. Pentru că acești indivizi, domni și doamne care ar trebui să împartă dreptatea în țara a cărei justiții nu demult a fost declarată într-un raport internațional drept cea mai coruptă din lume, și-au demonstrat astăzi încă o dată statutul. Nu s-au dezmințit. Au vrut să ne demonstreze o dată în plus cât de corupți sunt, cât de înguste le sunt interesele, cât de mult nu doresc o reformă adevărată în acest sistem. S-au ridicat la nivelul rapoartelor internaționale, cele în care peste tot Moldova e pe primele poziții la capitolul corupție.
Totul s-a început absolut anapoda astăzi. Când cei care au ajuns să fie judecători în Moldova și-au ales la conducerea adunării generale doi oameni care au candidat pentru statutul de membru al CSM și nu au trecut de comisia prevetting: Anatolie Țurcanu și Gheorghe Balan.
Adică vreo 3 sute și ceva de indivizi care se consideră judecători, câți au fost prezenți la ședință, și-au ales drept principali reprezentanți doi oameni care nu au trecut de comisia de evaluare care și-a încheiat recent activitatea.
Cum, voi, din 400 de oameni, i-ați delegat să vă reprezinte tocmai pe 2 care nu au trecut de comisia de integritate? Cu voi e totul ok? Ce-ați vrut să transmiteți? Că sfidați comisia, că sfidați o întreagă țară?
M-a întristat enorm, m-a dezgustat de-a dreptul să văd și cine au fost vorbitorii la adunare. Cei mai vocali, cei mai țipălăi, cei care nu se lăsau duși de la microfoane și dictau tonul. Majoritatea dintre ei proveneau tot dintre cei care nu au trecut de comisia de evaluare. Lor alăturându-se figuri odioase ale justiției patriei.
Aceste figuri au fost cele care au cerut discutarea „oportunității de a fi aleși” membrii CSM astăzi, iar ulterior tot cei din gruparea lor, confiscând microfoanele, au impus opinia că nu e cazul să se întâmple astăzi și că totul trebuie să se limiteze la elaborarea nu știu cărei declarații privind constatarea situației din justiție.
Am urmărit și argumentele acestor vorbitori. Unii au ajuns chiar să îl regrete fără echivoc pe Plahotniuc. Da, spuneau ei, Plahotniuc a capturat statul, dar măcar păstra unele aparențe în raport cu ei, ceea ce nu face actuala guvernare.
Alții spuneau că gata, nu mai trebuie să se uite judecătorii la politicieni. Și să se întoarcă direct la cetățeni. Să se mai întoarcă probabil pe la Șor, cel în jurul căruia dosarele sunt deja tergiversate de 8 ani. Poate să se întoarcă la toți corupții reținuți de procurori și eliberați de ei pe bandă rulantă în ultimul an și jumătate?
Am fost profund dezamăgit și de prestația celor 5 candidați care au trecut de comisia de evaluare. Unii dintre ei nici măcar nu au luat cuvântul. Iar cei care au vorbit, au făcut-o foarte timid, nu s-au putut impune, nu au punctat adevăratele probleme din acest sistem. Au fost eclipsați în totalitate de guralivii odioși.
Ce s-a întâmplat astăzi acolo m-a convins încă o dată că gașca de criminali în frunte cu Plahotniuc acționează tot mai activ. Și nu poate fi tratat separat de așa-zisele proteste și restul încercăririlor de a destabiliza calea acestei țări spre democrație veritabilă, libertate, civilizație și stat de drept.
Este clar că criminalii s-au mobilizat. Că devin tot mai puternici și influenți. Și că pregătesc o ultimă lovitură. Sper că acest lucru e conștientizat de toată lumea. Și că vor exista reacții pe măsură.