Vom avea vot prin corespondență
Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat astăzi de către 56 de deputați ai puterii. Au fost acceptate amendamentele, printre care și includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda.
Potrivit președintelui Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Veronica Roșca, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt „lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior, dar și experiența implementării acestei metode alternative de vot”. La fel, este vorba despre înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri, precum și siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.
VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități: "Totodată, se introduce o prevedere prin care votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte."
Potrivit proiectului, cetățenii Republicii Moldova din Ucraina, Rusia sau alte țări aflate în „conflicte militare” nu vor putea vota prin poștă.
VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități: "Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui să se înregistreze online la Comisia Electorală Centrală și să primească o notificare de la CEC despre finalizarea procedurii de înregistrare. Buletinele de vot vor fi expediate către țările sus-menționate prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite."
Opoziția a criticat inițiativa PAS, deoarece consideră că „votul prin corespondență ar putea duce la fraudarea alegerilor”.
VLAD BATRÂNCEA, deputat BCS: "Avem un angajament clar de a nu modifica legislația electorală într-un an electoral. Acest lucru a fost confirmat de mai multe ori. Noi am făcut legătură cu Comisia de la Veneția și am aflat că Parlamentul nu a expediat la avizare acest proiect și nu a abordat Comisia prin prisma angajamentului țării de a nu schimba legislația electorală în an electoral."
În replică, Veronica Roșca a declarat că proiectul urmează a fi expediat spre avizare Comisiei de la Veneția.
VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități: "Mai mult decât pentru dumneavoastră, pentru noi, este important de a prezenta Comisiei un proiect legislativ calitativ, care poate fi oferit drept exemplu tuturor statelor care vor să implementeze la nivel național această metodă alternativă de vot."
Dacă președintele Maia Sandu promulgă legea, votul prin corespondență va putea fi aplicat la alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea în Uniunea Europeană, programate să se desfășoare în toamnă.