Contractul privind reabilitarea celor două blocuri electrice de la ”Termoelectrica” încă nu a fost semnat
Social 4 aprilie 2022, 20:14 | 1250

După ce Jurnal TV a relatat săptămâna trecută despre licitația de la întreprinderea de stat ”Termoelectrica” câștigată de o firmă locală în parteneriat cu o companie rusă aflată sub sancțiuni internaționale, subiectul a fost comentat și de președintele Maia Sandu. Șefa statului a declarat astăzi că Guvernul încă nu a semnat contractul cu cele două firme ce urmează să reabiliteze două două blocuri energetice de la ”Termoelectrica”. Potrivit ei, Guvernul nu prea are spațiu de manevră, iar compania rusă, chiar dacă se află sub sancțiuni, este unica în măsură să livreze piesele necesare pentru ”Termoelectrica”.

Am întrebat-o astăzi pe Maia Sandu dacă nu vede nicio problemă ca Guvernul de la Chișinău să accepte un contract de milioane de euro cu firma rusă ”Силовые Машины” și prin intermediul ”Termoelectrica” să finanțeze indirect această companie, aflată sub sancțiuni internaționale, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina? Șefa statului ne-a răspuns că dacă cele două blocuri energetice de la Centrala Electrică cu Termoficare din Chișinău nu vor fi reparate în timp util, există riscul ca iarna viitoare să nu poată fi încălzită o parte a capitalei, dar și să scadă capacitatea de producere a energiei electrice de către ”Termoelectrica”. Potrivit Maiei Sandu, instalațiile de la cele două blocuri energetice au fost produse chiar de către ”Силовые Машины” în anii '70 ai secolului trecut, iar alte companii străine nu au capacitatea să le repare.

MAIA SANDU: "- Acum, contractul nu a fost semnat. Alegerea este între a nu semna acest contract în general, pentru că nu există alternativă. Nu este altcineva care poate să facă aceste reparații... Și să ne asumăm riscul că ajungem în iarnă și se pot defecta aceste turbine sau semnăm un contract cu o companie care istoric a construit aceste echipamente, dar care astăzi este în lista de sancțiuni internaționale. Nu este o soluție bună aici. Nu știu până la urmă ce o să facă Guvernul. - Dumneavoastră ați spus că avem în față două opțiuni, ambele proaste. Dumneavoastră personal pe care ați fi ales-o? - Nu este decizia mea. Este decizia Guvernului. Eu zic să-și asume fiecare partea sa de responsabilitate."

Și reprezentanții companiei moldovenești ”Horus”, care împreună cu firma rusă ”Силовые Машины” urmează să reabiliteze două blocuri energetice de la ”Termoelectrica”, spun că deocamdată nu a fost semnat contractul. Într-un comunicat expediat postului nostru de televiziune, ”Horus” notează că nu este o companie offshore, cu beneficiari ascunși, iar toate acțiunile anterioare și prezente ale Grupului de companii sunt perfect legale. În comunicat se mai arată că informațiile privind ”privatizarea terenului de 5,2 hectare de la uzina “Vibropribor” nu corespund adevărului, deoarece terenul este în continuare în proprietate publică, iar ”Horus” păstrează și dezvoltă producerea la ”Vibropribor””.

COMUNICATUL COMPANIEI ”HORUS ENERGY”: "Cât privește cifrele astronomice enunțate în cadrul emisiunii că ar valora terenul, demnitarii și experții ar trebui să știe că acest teren are destinație industrială și se evaluează total diferit, la valori esențial mai mici decât terenurile pentru construcții. Referitor la lucrările efectuate anterior de către ”Horus” pentru modernizarea blocului energetic nr.1 de la ”Termoelectrica”, ținem să informăm opinia publică despre faptul că în rezultat a fost prelungită durata de exploatare cu 40 de ani, a crescut randamentul în producerea energiei electrice și termice, iar economiile anuale ale SA ”Termoelectrica” se ridică la cel puțin 80 de milioane de lei."

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, ne-a spus astăzi că, potrivit procedurii, urmează negocierea și semnarea contractului de reabilitare a celor două blocuri energetice. Între timp, cel puțin zece portaluri de știri din Ucraina au scris despre tranzacția de la Chișinău. Unele publicații de la Kiev atenționează asupra proprietarului concernului rus ”Силовые Машины”, Alexei Mordașov, care ar fi o persoană foarte apropiată liderului rus Vladimir Putin și chiar ar fi finanțat construcția așa-zisului ”Palat al lui Putin” de pe malul Mării Negre.

Opinia ta contează. Comentează!