Amenzi mari pentru coruperea electorală
Amenzile pentru coruperea electorală au depășit suma de două milioane de lei, potrivit Centrului Național Anticorupție. Numărul amenzilor aplicate a crescut semnificativ în doar câteva zile, iar circa o mie de procese verbale sunt în proces de examinare, se arată într-un comunicat emis de CNA.
Potrivit legislației în vigoare, pentru coruperea electorală pasivă este prevăzută o amendă de la 25 de mii de lei până la 37 de mii 500 de lei.
COMUNICATUL CNA: "Centrul Național Anticorupție informează despre aplicarea amenzilor contravenționale în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, până în prezent. La această etapă, instituția are spre examinare circa 1000 de procese verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 din Codul Contravențional „coruperea electorală pasivă”, recepționate de la poliție."
Pe 23 octombrie curent, ofițerii CNA au anunțat că suma amenzilor aplicate pentru coruperea alegătorilor a fost de aproximativ un milion de lei, fiind recepționate de la poliție peste 350 de procese verbale.
Autoritățile atenționează asupra faptului că persoana care a săvârşit fapta contravențională este eliberată de răspundere, dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.
Persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă până la cinci ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar finanțarea ilegală a partidelor din surse interzise se pedepsește cu până la șase ani de închisoare și cu amendă de peste 67 de mii de lei. Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei.