Post Scriptum cu Alex Cozer: Justiția are nevoie de schimbări

Procurorul general interimar Dumitru Robu a fost în Parlament pentru a solicita ridicarea imunităţii Marinei Tauber. Nu, nu este septembrie 2019. Este mai 2022. Şi asistăm la episodul 2 din epopeea Tauber fără imunitate. Aproape trei ani au trecut de când, cu mare tam-tam, urmăriri ca-n filme şi mascaţi, Marinei Tauber i-a fost ridicată imunitatea pentru prima dată din cauza implicării în furtul miliardului. În toată această perioadă Tauber a fost deputată. A participat la o campanie electorală în urma căreia a ajuns în Parlament, apoi încă la una, care aproape a făcut-o primar de Bălţi dacă nu era exclusă din campanie pentru finanţare ilegală. Şi vorbim de o individă a cărei nume, dacă ar fi să mai răsfoim rapoartele Kroll, apare cel mai des în ele, după cel al lui Ilan Şor. Cum este posibil aşa ceva, ar trebui să ne răspundă procurorii. În special Alexandr Stoianoglo, cel care a acceptat clasarea dosarului penal pe numele lui Tauber, acuzând că acesta i-ar fi fost fabricat.

Şi dacă Stoianoglo măcar e suspendat şi pe cale de a fi demis, Victoria Furtună, doamna procuror care a dispus propriu-zis clasarea dosarului în care, pe lângă Marina Tauber mai era vizată şi Reghina Apostolova, este bine-mersi în continuare în sistem şi chiar a candidat la funcţia de procuror general interimar. Fiind, din sursele mele sigure, lobată şi împinsă acolo chiar de către Şor.

Urmează să vedem cum va decurge acest nou dosar penal şi cât de rapid va fi trimis el în instanţă. Dacă va fi trimis. Şi mai departe, când vom avea o condamnare. Pentru că societatea are tot mai puţină răbdare, pe bună dreptate, mai ales că de spectacole cu reţineri şi ridicări de imunitate noi tot am avut parte în ultimii ani. Existenţa în continuare a acestei grupări criminale denumite Partidul Şor, care este reprezentată în Parlament şi are sute de aleşi locali, este o ruşine pe imaginea Republicii Moldova ca stat. Dar şi mai important, o dovadă a eşecului sistemului de justiţie din Republica Moldova.

Existenţa unui partid cu membri condamnaţi sau judecaţi pentru unele dintre cele mai mari crime din istoria acestei ţări, este un lucru nemaiîntâlnit altundeva în lumea civilizată. Faptul că aceşti membri mai sunt şi aleşi drept primari, denotă şi degradarea socială şi morală a unei părţi a cetăţenilor acestui stat.

Astăzi am mai aflat şi că o comisie de selectare a candidatului pentru funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie, a propus-o în această funcţie pe doamna Veronica Drăgălin. Este o reprezentantă a diasporei care a crescut şi s-a realizat în SUA. Dacă va ajunge în fruntea Procuraturii Anticorupţie ar fi, desigur, un pas bun şi salutar. Un om şcolit şi realizat în sistemul de justiţie din SUA este ca o gură de oxigen pentru sistemul nostru. Primul lucru pe care ar trebuie însă doamna Drăgălin să-l facă, e curăţenia în interiorul acestei Procuraturi, care colcăie în continuare de corupţi, oameni care au slujit şi slujesc în continuare cele mai odioase figuri din istoria acestuia stat: Plahotniuc, Şor, Platon, Andronachi.

Şi apropo de Tauber şi ridicarea imunităţii pentru a doua oară. Doamna Victoria Furtună, cea care a dispus clasarea primului dosar în care era vizată Tauber, salvând-o practic de la puşcărie, activează astăzi chiar în Procuratura Anticorupţie. Ar fi bine să vedem ce a stat la baza deciziei doamne Furtună. Care sunt argumentele legale, juridice, ce au determinat-o să ia această decizie. Chiar erau nevinovate Tauber şi Apostolova sau a fost altceva la mijloc? Pentru mine şi cred că şi pentru toţi telespectatorii întrebarea este, desigur, una retorică. Procurorul general interimar Dumitru Robu şi Veronica Drăgălin, din momentul în care va prelua şefia Procuraturii Anticorupţie, ar trebui însă şi să ne răspundă la această întrebare din punct de vedere legal. După ce, desigur, îi vor cere explicaţii Victoriei Furtună!

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!