Guțul va compărea pe banca acuzaților
Justiţie 24 aprilie 2024, 19:57 | 486

Bașcanul Evghenia Guțul va ajunge pe banca acuzaților. Cauza penală în care este vizată Guțul, dar și o secretară din cadrul Oficiului central al fostului Partid Șor, a fost trimisă în judecată. Acestea sunt acuzate de acceptarea cu bună știință a finanțării formațiunii politice de către un grup criminal organizat. Urmărirea penală a fost pornită în ianuarie 2022 după o sesizarea a Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale.

Conform probatoriului administrat, în perioada 2019 – 2022, când Evghenia Guțul activa în calitate de secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare și Control al fostului Partid Şor, a fost implicată activ în activități de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova, provenite de la un grup criminal organizat. Banii veneau preponderent din Federația Rusă, prin intermediul curselor aeriene și terestre. Sumele erau ulterior integrate în activitatea partidului.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: "Pe un alt capăt de acuzare, Evghenia Guțul, în calitate de complice, în perioada octombrie - noiembrie 2022, a coordonat activitatea unor oficii teritoriale ale fostului Partid Șor, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate de acest partid în faţa instituțiilor publice din Chişinău, astfel acceptând cu bună știință finanțarea partidului din partea unui grup criminal organizat cu o sumă totală de 42 de milioane 498 de mii 532 de lei."

Fapte infracționale similare i se incriminează și celeilalte complice, care a fost responsabilă de oficiul teritorial din Chișinău al fostului Partid Șor. Procurorii spun că secretara a acceptat bani în sumă totală de 9 milioane 746 de mii 825 de lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de formațiunea politică și achitarea salariilor în plicuri membrilor oficiilor teritoriale. Învinuiții nu au recunoscut faptele imputate. Pentru infracțiunea săvârșită, Evghenia Guțul și secretara organizației teritoriale din Chișinău a fostului Partid Șor riscă amendă de peste 92 de mii de lei sau închisoare de până la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la doi la cinci ani. Evghenia Guțul nu a fost de găsit la telefon pentru a oferi o reacție.

Opinia ta contează. Comentează!