Emmanuel Macron consideră că s-au înregistrat progrese substanțiale cu privire la războiul din Ucraina
Externe 25 februarie 2025, 17:41 | 82

Președintele francez, Emmanuel Macron, consideră că s-au înregistrat progrese substanțiale cu privire la războiul din Ucraina în urma consultărilor, pe care le-a avut ieri cu președintele american, Donald Trump. „Există discuții concrete cu privire la un plan de acțiune pentru a obține o pace durabilă, în care Ucraina va fi implicată. Astăzi a fost un punct de cotitură”, a declarat Macron după întâlnirea cu Trump la Casa Albă.

Primirea a fost cordială, iar Macron a capitalizat rezerva de simpatie câştigată în primul mandat al lui Trump şi a recurs la o manieră de dialog neprotocolară ori de câte ori situaţia a impus o clarificare, transmite dpa, preluată de Agerpres.

DONALD TRUMP: "Este o zi mare. Am avut o reuniune G7, iar președintele Macron este un om foarte special în agenda mea. Am fost împreună. Am participat împreună. Și cred că s-au făcut multe progrese. Și am avut niște discuții foarte bune cu Rusia."

Este mandatul cu care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a mers la Casa Albă, odată cu asumarea unei responsabilităţi pe termen lung privind securitatea Ucrainei şi a întregii regiuni – o chestiune existenţială pentru europeni.

EMMANUEL MACRON: "Vrem pacea. Această pace nu poate însemna capitularea Ucrainei, această pace nu poate fi o încetare a focului fără garanții, această pace trebuie să includă condițiile pentru suveranitatea Ucrainei, permițând Ucrainei să negocieze cu toți actorii problemele care o privesc și pentru care este singura ce poate negocia în mod legitim."

De faţă cu şeful diplomaţiei americane, dar şi cu vicepreşedintele Statelor Unite, Macron nu s-a ferit să îşi întrerupă gazda când a venit vorba despre sprijinul Europei pentru Ucraina.

TRUMP: "Europa împrumuta bani Ucrainei, își primesc banii înapoi."

MACRON: "Nu, de fapt, că să fiu sincer, am plătit 60% din efortul total și au fost, ca și în cazul SUA, împrumuturi, garanții, subvenții și am furnizat bani reali, ca să fie clar. Avem 230 de miliarde în active înghețate în Europa, active rusești, dar nu ca garanție a unui împrumut, pentru că nu ne aparțin, deci sunt înghețate. Dacă, până la urmă, la negocierile pe care le vom avea cu Rusia, ei sunt gata să ni-i dea, super, va fi un împrumut în cele din urma și Rusia ar fi plătit pentru asta."

TRUMP: "Dacă credeți asta, este în regulă cu mine."

Donald Trump a anunţat că Vladimir Putin va accepta ideea unor forțe europene de menținere a păcii în Ucraina ca parte a unui acord de încetare a focului.

DONALD TRUMP: "Trupele europene pot merge în Ucraina în calitate de forţe de menținere a păcii. Astfel, atunci când acordul va fi încheiat, vor putea supraveghea ca totul să fie respectat în mod corespunzător. Nu cred că va fi o problemă."

Trump a anunţat şi că acordul privind mineralele rare ale Ucrainei este aproape de a fi încheiat. Volodimir Zelenski este aşteptat la Casa Albă.

DONALD TRUMP: "Mă voi întâlni cu președintele Zelenski. De fapt, este posibil să vină săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare pentru a semna acordul, ceea ce ar fi frumos, mi-ar plăcea să îl întâlnesc. Ne-am întâlni în Biroul Oval. Deci, acordurile la care se lucrează acum sunt foarte aproape de o înțelegere finală. Va fi un acord cu zăcăminte rare și diverse alte lucruri. Ar dori să vină, din câte am înțeles, aici pentru a-l semna și ar fi grozav din punctul meu de vedere."

Potrivit televiziunii publice ucrainene, Kievul a trimis deja Washingtonului o versiune finală a acordului-cadru privind accesul la zăcămintele ucrainene.

Vladimir Putin a declarat luni că Rusia nu se opune implicării Europei în negocierile de pace ruso-americane care vizează soluționarea conflictului din Ucraina, dar a remarcat că Bruxellesul a respins mult timp orice dialog cu Moscova.

VLADIMIR PUTIN: "Participarea lor, a europenilor, la procesul de negociere este solicitată. Desigur, nu am refuzat niciodată. Am avut discuții constante cu ei. Doar că, la un moment dat, sub tot felul de idei exagerate despre a provoca înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă, ei înșiși au refuzat contactele cu noi. Dacă vor să revină la negocieri, să poftească."

Rusia și Statele Unite au purtat o primă rundă de discuții privind Ucraina săptămâna trecută în Arabia Saudită. Ucraina și aliații europeni ai Kievului nu au fost invitați, stârnind obiecții din partea ambelor părți.

Opinia ta contează. Comentează!