Liderul separatist de la Tiraspol a anunțat astăzi că este de acord ca Moldovagaz să livreze gaz în regiunea transnistreană
Social 20 ianuarie 2025, 16:22 | 194

După aproape trei săptămâni în care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a refuzat ajutorul Chișinăului pentru depășirea crizei gazelor, acesta a anunțat astăzi că este de acord ca Moldovagaz să livreze gaz în regiunea transnsitreană. Mai mult, Krasnoselski a spus că Tiraspolul este gata să achite gazul. Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, nu a fost de găsit pentru a comenta declarațiile.

Vadim Krasnoselski a spus că sâmbătă a fost expediată o „adresare oficială” privind livrarea gazelor către compania Moldovagaz.

VADIM KRASNOSELSKI, liderul separatist de la Tiraspol: "Am acceptat propunerea conducerii de la Chișinău, începând cu președintele, dar și alții, ca gazul să fie livrat în regiunea transnistreană de către compania Moldovagaz. Tiraspoltransgaz a trimis în adresa Moldovagaz o notificare prin care salută dorința Moldovagaz de a livra gaze naturale în regiunea transnistreană. Mai mult, Tiraspoltransgaz dă asigurări că va achita pentru acestea."

Am încercat să obținem un comentariu de la șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, însă acesta nu a răspuns la apelurile noastre telefonice. Anterior, Ceban, dar și reprezentanții Energocom au comunicat că Moldovagaz este gata să livreze către Tiraspoltransgaz volume de gaze la prețuri de piață de pe orice platformă europeană, iar achitarea poate fi făcută în lei. Pe 15 ianuarie, Vadim Krasnoselski a organizat o conferință de presă, la Tiraspol, consacrată vizitei sale la Moscova. Acesta a spus atunci că gazele rusești vor ajunge în regiunea transnistreană, însă nu a precizat cum anume vor fi livrate. A doua zi, premierul Dorin Recean a declarat că a vorbit cu liderul separatist după revenirea sa din Rusia. Potrivit lui Recean, Krasnoselski s-a întors cu impresia că Moscova i-a oferit o soluție reală pentru gaz, însă Rusia nu i-a oferit niciuna. Tot atunci Vadim Ceban a declarat că Moldovagaz nu a participat la discuțiile de la Moscova și nu a fost informată despre o eventuală reluare a livrărilor de gaze rusești către regiunea transnistreană. Gazprom a sistat livrările către regiunea transnistreană pe 1 ianuarie, odată ce a expirat contractul de tranzit cu Ucraina, iar acesta nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse. Totodată, Gazprom a refuzat să livreze gaze pe rute alternative. Autoritățile de la Chișinău au acuzat Kremlinul că a provocat intenționat această criză în regiune pentru a destabiliza situația pe malul drept al Nistrului.

Opinia ta contează. Comentează!