Relațiile Moldova-NATO, mai puternice
Consolidarea rezilienței Republicii Moldova în fața provocărilor venite din partea Federației Ruse este o prioritate pentru statele membre ale Alianței Nord-Atlantice. Rusia rămâne a fi principala amenințare pentru țara noastră, iar obiectivele Moscovei depășesc granițele Ucrainei. Declarațiile au fost făcute de oficiali de la Chișinău, reprezentanți ai NATO și ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, la un eveniment organizat de reprezentanța diplomatică, în cadrul căruia au fost discutate deciziile aprobate la Summitul NATO de la Washington.
TOMAS KOBZDEJ, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova: "Rusia rămâne a fi cea mai directă și serioasă amenințare nu doar pentru Alianță, dar pentru întreaga stabilitate globală. Scopul Moscovei e mai mare decât distrugerea suveranității Ucrainei. Ea își dorește să construiască o nouă ordine a securității, dacă ar fi corect cuvântul „ordine” în acest context. Noi, aliații, remarcăm că Moldova este ținta evidentă a războiului hibrid al Rusiei și își va utiliza toate eforturile și toți banii pentru a îndepărta Moldova de la drumul său spre integrarea europeană."
Liderii NATO au solicitat repetat Rusiei să își retragă toate forțele din Republica Moldova staționate fără acordul țării și au salutat eforturile Moldovei de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează în parcursul european, a declarat șefa Oficiului de Legătură al NATO la Chișinău.
MICHAELA SIMAKOVA, șefa Oficiului de Legătură NATO: "Am consolidat dialogul politic care este susținut și consolidăm cooperarea practică pentru a consolida reziliența Moldovei și a susține independența sa politică. Suntem obligați să continuăm să sprijinim capacitățile de securitate și apărare și capacitatea de combatere a atacurilor hibride."
Aliații au reconfirmat angajamentul NATO pentru parteneriatul cu Republica Moldova, notează secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe.
VALERIU MIJA, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe: "Statele membre NATO vor continua să ofere asistență pentru modernizarea sectorului de apărare și securitate în vederea dezvoltării capacităților de răspundere la provocări și consolidarea rezilienței. A fost apreciată contribuția Republicii Moldova la consolidarea securității prin participarea la KFOR."
În ceea ce privește Ucraina, NATO a anunțat înființarea Misiunii de asistență pentru securitate și instruire, care urmează să coordoneze furnizarea de echipament militar și instruire pentru țara vecină de către țările aliate și partenere.