Israelul a lovit Hezbollah din nou în această noapte în Beirut, după o zi de lupte la sol în sudul Libanului
Externe 3 octombrie 2024, 16:00 | 90

Statul evreu va răspunde la atacul cu rachete al Iranului, iar forțele sale pot lovi oriunde în Orientul Mijlociu, a declarat şeful statului major israelian. Statele Unite se gândesc la un răspuns la atacul iranian și în acest sens vor avea loc discuții între cele două țări, în următoarele zile. Între timp, Israelul a lovit Hezbollah din nou în această noapte în Beirut, după o zi de lupte la sol în sudul Libanului.

Israelul şi întreaga lume iudaică sărbătoresc astăzi şi mâine Noul An Ebraic, în condiţii de război, purtat pe trei planuri distincte Fâşia Gaza, Cisiordania şi Liban. La acestea s-ar putea adăuga şi un al patrulea, în situaţia în care aşteptata reacţie a Israelului la noul atac iranian cu rachete l-ar declanşa. „Armata israeliană are posibilitatea de a lovi orice tintă în Orientul Mijlociu”, a avertizat şeful statului major israelian.

HERZI HALEVI, şeful statului major israelian: "Iranul a lansat aproximativ 200 de rachete în statul Israel. Iranul a atacat zone civile și a pus în pericol viața multor cetățeni. Datorită comportamentului civil adecvat și apărării de înaltă calitate, pagubele au fost relativ minore. Vom răspunde. Știm cum să facem, găsim ținte importante. Știm să lovim cu precizie și putere."

Într-un mesaj adresat compatrioților săi înainte de cumpăna dintre ani, Benjamin Netanyahu a adresat condoleanțe familiilor celor opt soldați uciși în Liban.

BENJAMIN NETANYAHU, premierul israelian: "Suntem la apogeul unui război dificil împotriva Iranului, a Axei Răului, care vrea să ne distrugă. Nu se va întâmpla pentru că vom rămâne uniţi și cu ajutorul lui Dumnezeu vom câștiga împreună."

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că se opune unor atacuri israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, când a fost întrebat despre posibilul său sprijin pentru o astfel de acţiune din partea Israelului.

JOE BIDEN:"Răspunsul este nu. Suntem de acord, toţi şapte (G7), asupra faptului că israelienii au dreptul să riposteze, dar că trebuie să răspundă într-o manieră proporţionată."

Statele Unite transmit un avertisment Iranului la Consiliul de Securitate al ONU. Ambasadoarea americană la Națiunile Unite a spus că republica islamică va fi trasă la răspundere pentru orice acțiune împotriva Americii sau pentru acțiuni noi împotriva Israelului.

LINDA THOMAS-GREENFIELD, ambasadoarea SUA la ONU: "SUA susţin pe deplin Israelul. Acţiunile noastre au fost de natură defensivă. Să fie clar. Regimul iranian va fi tras la răspundere pentru acţiunile sale şi avertizăm cu fermitate Iranul sau proxi-urile sale cu privire la orice acţiune împotriva SUA sau alte acţiuni împotriva Israelului."

Miercuri după-amiază, forţele armate israeliene au anunţat intrarea în Liban a Diviziei 36, ce include brigăzi blindate şi de infanterie, pentru a se alătura ofensivei împotriva Hezbollah, care a făcut aproape 2.000 de morţi în ultimele două săptămâni, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!