Cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului care dezvoltă proiecte comune vor putea obține finanțări nerambursabile
Social 13 septembrie 2024, 20:20 | 139

Cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului care dezvoltă proiecte comune vor putea obține finanțări nerambursabile din partea guvernelor de la Chișinău și București. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și ministrul român al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan. Bugetul programului de finanțare în acest an se ridică la aproape o sută de milioane de lei.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "Suntem siguri că aceste proiecte comune vor intensifica și mai mult colaborarea între cercetători și instituțiile de cercetare, dar și schimbul de bune practici și transfer de cunoștințe între comunitatea științifică din România și cea din Republica Moldova."

BOGDAN-GRUIA IVAN, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, România: "Noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult că vorbim despre oameni care vin din două țări prietene. Îi așteptăm pe cei mai buni oameni de știință pe care îi are Republica Moldova și România să lucreze împreună, împreună cu universitățile, cu institutele de cercetare de pe ambele maluri ale Prutului și împreună cu companiile și institutele de cercetare private pentru a defini cu adevărat industriile care pot să aducă foarte multă plus valoare."

Banii alocați din bugetele Republicii Moldova și România vor acoperi cheltuielile directe, precum cele de personal, logistică și deplasare. Evaluarea propunerilor va fi realizată de experți internaționali, cu experiență în domeniile de competență.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "Proiectele care vor fi depuse, vor fi eligibile pentru următoarele domenii științifice: digitalizare, industrie și spațiu, climă, energie și mobilitate, hrană, bio-economie, resurse naturale, bio-diversitate, agricultură și mediu, sănătate, cultură, creativitate, societate inclusivă, securitate civilă pentru societate."

Potrivit lui Dan Perciun, la prima ediție a programului de finanțare, care s-a desfășurat anul trecut, au fost depuse 179 de proiecte comune de cercetare, dintre care au fost selectate 38. Bugetul pentru 2023 a fost de 20 de milioane de lei românești.

Opinia ta contează. Comentează!