Eradicarea corupției în instituțiile statului trebuie să fie prioritară, iar persoanele bănuite - să fie aduse în fața justiției
Combaterea corupției rămâne o provocare constantă. Eradicarea acestui flagel în instituțiile statului trebuie să fie prioritară, iar persoanele bănuite - să fie aduse în fața justiției, au subliniat reprezentanții Guvernului în cadrul Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
Reformarea justiției și combaterea corupției sunt două elemente interdependente care rămân a fi o prioritate majoră pentru Republica Moldova.
STANISLAV COPEȚCHI, secretar de stat al Ministerului Justiției: "E vorba de programul național de integritate și anticorupție 2024-2028. E vorba de programul național de recuperarea a bunurilor infracționale pe anii 2023-2027."
Toate reformele realizate în ultimii ani pe segmentul combaterii corupției, inclusiv acordarea pârghiilor necesare Procuraturii Anticorupție, au drept scop asigurarea unei justiții independente, responsabile și de calitate.
STANISLAV COPEȚCHI, secretar de stat al ministerului Justiției: "Mai întâi de toate e vorba de delimitarea competențelor între Procuratura Anticorupție și CNA astfel încât Procuratura să se focuseze pe investigarea corupție mari, iar CNA pe investigarea corupție sistemice și a corupției mici."
Justiție în cauzele de corupție se face într-un termen mediu de patru ani. Deși durata medie poate fi considerată acceptabilă, există preocupări serioase în cazul în care faptele de corupție săvârșite sunt sancționate prea târziu, iar făptuitorii nu mai ajung să-și ispășească pedepsele din cauza expirării termenului de prescripție sau din alte motive, inclusiv decesul persoanei. Odată cu formarea completelor de judecată specializate în examinarea cauzelor de corupție, se atestă celeritatea examinării dosarelor respective.
IGOR CHIRIAC, deputat: "Am fost deschiși la toate propunerile care au venit din partea ministerului Justiției, a Procuraturii și a societății civile pentru a facilita lupta cu corupția, pentru a face procesele de investigare mai simple și a încerca să dăm acele instrumente ca procesele de judecată în cazurile de corupție să fie examinare rapid și în termeni restrânși."
Cele mai mari averi sechestrate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale în urma actelor de corupție sunt peste hotarele Republicii Moldova și valorează peste 1,5 miliarde de lei. Este vorba despre case de lux, mașini, terenuri, conturi bancare și bijuterii extrem de scumpe. Dacă suspecții se vor alege cu o sentință de condamnare, acestea vor ajunge în proprietatea statului.
SERGHEI CARAPUNARLÎ, director ARBI: "Omologii noștri atât din țările europene și Statele Unite ne-au acordat asistentă pentru a avansa în investigații pe dosarele de rezonanță precum Frauda Bancară, Laundromat și nu în ultimul rând progrese de a identifica bunuri peste hotare și a le indisponibiliza se datorează anume acestor cooperări."
Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției organizat de Centrul de Resurse Juridice Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Susținerea eforturilor de integritate și anticorupție prin monitorizare activă de către societatea civilă în Moldova” cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.