Istorii umane în trei documentare
Social 12 septembrie 2024, 20:50 | 440

Trei documentare, realizate de tineri debutanți pe subiecte legate de drepturile omului, au fost proiectate la Teatrul „Eugen Ionesco” din Chișinău. Protagoniștii spun că spiritul pozitiv și credința în bine i-a ajutat să le transmită oamenilor că dacă este dorință, poți face față greutăților.

Regizorii spun că au încercat să reprezinte prin obiectivul camerei o poveste unică, care reflectă provocările sociale.

VALERIA LOZOVAN, regizoarea filmului „Trecutul care nu trece”": "Ca tânără creatoare consider că este necesar ca și generația secolului XXI să fie la curent cu ce a avut de suferit societatea noastră."

LILIANA MĂRII, regizoarea filmului „Eu voi trăi”: "Eu în acest film vreau să arăt spiritul pozitiv a eroinei prin care a trecut ea. Și să fie o încurajare pentru cei care trec prin anumite suferințe."

ȘTEFAN ARAPU, regizorul filmului „Umbra trecutului”: "Filmul este bazat pe istoria unui bărbat, care a trecut prin multe greutăți ca niște dominouri, care lau dus la o dependență. Și cum să treci prin toate astea dă niște sfaturi la oameni."

Dacă este dorință, poți face față greutăților, spun protagoniștii filmelor.

ALIONA ȘTIRBU, protagonista filmului „Eu voi trăi”: "Am fost atât de puternică și atât de curajoasă cu gândul că o să fie totul bine, practic eu nici nu mă străduiam să mă gândesc la boală."

ALEXANDRU ȘMIGU, protagonistul filmului „Umbra Trecutului”: "Mă bucur că am oportunitatea de a arăta că este posibilitatea de a trece peste această problemă, dependența. Eu sunt fost dependent de droguri."

Regizoarea de renume internațional, Irene Langemann, consideră că fiecare documentar pune în lumină aspecte esențiale ale problemelor legate de respectarea drepturilor omului.

IRENE LANGEMANN, regizor, Germania: "Nu a fost un training ușor, pentru că participanții au avut teme complexe. În filmul documentar este foarte important să simți eroii. Acesta este cel mai dificil proces. Sunt mulțumită de rezultatul trainingului."

Potrivit organizatorilor, filmele explorează provocările societății contemporane, fiind rezultatul efortului creativ al regizorilor.

LEONID MELNIC, producător, „Telefilm Chișinău”: "Sunt niște eroi, care au trecut prin niște momente ale vieții foarte dure, dar din care au ieșit cu succes. Este un film în care o persoană a luptat cu cancerul și a câștigat. Un alt film cineva își amintește cum a fost în Siberia, cum familia lui a fost deportată. Și în al treilea film este despre un tânăr, care s-a tratat de consumul de droguri."

Proiecția de filme documentare este un proiect prin care „Telefilm Chișinău” susține tinerii începători pasionați de cinematografie.

Opinia ta contează. Comentează!