Post Scriptum cu Alex Cozer: De ce să votăm la Europarlamentare

Peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova dețin și cetățenie română. Practic, cel puțin o treime dintre moldoveni sunt cetățeni români. Iar actele românești, pe lângă repararea unei nedreptăți istorice pentru cei care le-au obținut în primul rând pentru că sunt români, au venit și cu foarte multe beneficii. În primul rând, statutul de cetățean european, care permite circulația și angajarea liberă oriunde pe continent, precum și drepturi egale cu orice german, francez sau italian. Apoi, alocații pentru copii, pensii și alte facilități din partea statului român.

Ne bucurăm cu toții de astfel de beneficii. Însă, odată cu ele, vin și unele responsabilități. Iar una dintre responsabilități este participarea la alegeri. Duminică, în toată Europa, vor avea loc alegerile europarlamentare. Un scrutin în cadrul căruia vor fi aleși cei 705 deputați care vor forma Parlamentul European. 32 dintre ei vor proveni din România. Iar noi, prin votul pe care trebuie să-l acordăm duminică, putem influența componența viitorului Parlament European. Acesta este al 4-lea scrutin european la care eu voi vota. Și este, de departe, și cel mai important.

De ce? Pentru că Moldova este foarte bine ancorată în parcursul său european. Iar cei mai importanți promotori ai integrării noastre europene nu sunt nimeni alții decât eurodeputații români. Nu voi da nume aici, pentru că nu vreau să vă influențez neapărat decizia de duminică, dar sunt sigur că ați văzut cu toții cât de activi sunt eurodeputații români pentru a ne reprezenta interesele.

Și este important și ce oameni ajung în Parlamentul European. Pentru că, din păcate, Republica Moldova nu va avea doar prieteni printre eurodeputații români, în viitorul legislativ al Europei. Și nu doar Republica Moldova, ci și Ucraina și întregul continent. Două partide extremiste, care fac jocurile lui Putin și a celora care doresc răul Europei libere și civilizate, au mari șanse de a accede în viitorul Parlament. Iar șansele lor cresc pe fondul absenteismului electoratului care ar vota partidele tradiționale.

Ați văzut cu toții ce mesaje transmit alde Simion și Șoșoacă, cum îl idolatrizează pe Putin și atacă de fiecare dată Ucraina. Ei fac parte dintr-un grup de partide răspândite pe tot continentul european și pe care Putin și le dorește cât mai reprezentative la Bruxelles.

Orice vot al nostru pentru partidele prietene Republicii Moldova, care ne-au ajutat până acum și ne vor oferi în continuare tot suportul de care avem nevoie, înseamnă o șansă în minus pentru prietenii lui Putin.

Este important și semnalul pe care îl vom transmite României și întregii Europe prin participarea la acest scrutin. La ultimul, cel din 2019, doar 38 de mii de oameni au votat în Republica Moldova la europarlamentare. Extrem de puțin. Rușinos chiar de puțin. Și suntem obligați, ca de această dată, să votăm în număr cel puțin de două ori mai mare. Mai ales că pe teritoriul Republicii Moldova sunt deschise 52 de secții de vot, față de 36 cu 5 ani în urmă. Pentru că dacă vom merge și vom vota masiv, vom demonstra și mai mult apartenența noastră la familia europeană și dorința de a face parte și oficial din ea. Vom spune hotărât că vrem în Europa și ne pasă de soarta Uniunii Europene.

Dar, în primul rând, ne vom face un bine nouă, trimițând acolo oamenii în care avem încredere și de la care ulterior vom cere și rezultate. Statutul de cetățean european este un privilegiu uriaș. Și trebuie să profităm de el, inclusiv influențând politica europeană, prin participarea la acest scrutin.

Eu voi fi duminică la vot. Mergeți cu toții la aceste alegeri, desfășurate în cele 52 de secții deschise la Chișinău, în suburbiile capitalei și cele mai importante localități ale țării. Distribuiți acest material, ca să ajungă la câți mai mulți oameni. Pentru a ne mobiliza și a furniza un rezultat frumos duminică. Hai, Moldova! Hai, România! Hai, Europa!

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!