Descinderi în cazul finanțării ilegale
Justiţie 16 august 2024, 20:13 | 693

Oamenii legii au descins cu percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor și grupurilor de inițiativă. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, este vorba despre reprezentanți ai formațiunilor afiliate lui Ilan Șor. Descinderile au loc după ce au fost deconspirate mai multe scheme de finanțare din surse tenebre a politicienilor și a concurenților electorali. Perchezițiile au fost efectuate de procurorii Anticorupție și Inspectoratul Național de Investigații.

Inspectoratul General al Poliției transmite că membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide sunt remunerați lunar cu sume bănești care nu sunt reflectate în evidența contabilă a formațiunilor. Destinatarii sumelor ilegale erau plătiți lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest. Activiștii și membrii de partid beneficiau și de o instruire digitală pe Telegram.

Potrivit IGP, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le sunt create conturi în banca „Promsviazbank” din Federația Rusă, care se află sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina. Ulterior, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor care urmează să se desfășoare, prin intermediul aplicației „PSB”, le sunt transferate pe conturi sume de bani în ruble rusești. Acestea variază între 10.000 și 55.000 de ruble, echivalentul a aproape 11 mii de lei. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală. IGP precizează că se vor efectua acțiuni suplimentare de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei.

Opinia ta contează. Comentează!