Post Scriptum cu Alex Cozer: Reforma și antireforma din justiție

Justiția patriei, constant printre cele mai corupte din Europa și chiar din lume în ultimul deceniu, așa cum o arată toate rapoartele și clasamentele internaționale, se încăpățânează cu înverșunare să-și mențină acest statut. Decizia de luni, a unor așa-ziși judecători de la Curtea Supremă, prin care 21 de aspiranți la funcția de membru a CSM sau CSP, care nu au trecut evaluarea, să fie retrimiși în fața Comisiei prevetting, este un alt exemplu de sfidare nu doar a cetățenilor acestei țări și a încercărilor de a reforma sistemul putred de corupt, ci și a legii per ansamblu.

Tamara Chișca Doneva, Mariana Pitic și Ion Guzun, practic cele mai controversate figuri care au mai rămas active în odiosul sistem judecătoresc moldav, au decis, după vreo 5 luni de la desfășurarea prevettingului, că munca evaluatorilor din comisie a fost degeaba și că trebuie să fie luată de la început. Asta chiar dacă legea obligă ca aceste contestații la CSJ să fie examinate în maximum 10 zile de la depunerea lor. Sau că ele nu cad sub incidența codului administrativ, deoarece această comisie nu este o autoritate publică, așa cum prevede legea. În plus, dacă te uiți prin cele 21 de decizii, vezi că ele sunt practic trase la indigo, iar textele lor, și asta o spun juriști cu experiență, par să fie scrise în cu totul altă parte decât la CSJ.

În mod normal, dacă în această țară ar fi funcționat măcar cealaltă ramură a sistemului de justiție, Procuratura, deja s-ar fi declanșat mecanisme prin care aceștia 3 ar fi rămas fără imunitate și declanșată urmărirea penală conform articolului 307, care pedepsește cu până la 7 ani de pușcărie pronunțarea unei decizii contrare legii.

Cum însă vettingul îi așteaptă și pe procurori, iar acolo situația nu e cu nimic mai bună decât la judecători, mulți dintre aceștia probabil jubilează și ei și speră că întreg procesul de evaluare va fi sabotat.

Însă nu va merge. Nu poate fi acceptată sub nicio formă o astfel decizie luată de judecători precum Chișca Doneva, cea care, spre exemplu, legifera atacul raider asupra centrului comercial Gemenii din inima capitalei, făcându-i-l cadou lui Plahotniuc. În 2020, țara era condamnată de către CEDO să plătească 70 de milioane de lei despăgubiri pentru această ispravă. Una din multiplele de genul acesta pe care le are Chișca Doneva în palmares.

Sau Mariana Pitic, cea care sfida logica și bunul simț declarând o mașină a cărui preț depășea un milion de lei, la un preț de doar 11 mii. Și care a fost constatată cu numeroase încălcări de către inspectorii de integritate.

Astfel de specimene nu ar mai fi trebuit demult să se afle în acest sistem. Într-o țară în care ar fi existat măcar o boare de justiție, ar fi înfundat pușcăriile, iar averile nababice le-ar fi fost confiscate. În Moldova însă, ei ajung să judece deciziile unei comisii de evaluare formată inclusiv din oameni veniți din țări cu sisteme de justiție precum cele din SUA sau Olanda, incomparabil mai avansate și integre.

Acest gest sfidător denotă, din păcate, și un eșec al actualei guvernări. Care a câștigat alegerile având drept principală promisiune electorală eliminare corupției din justiție, dar care, la 2 ani de la preluarea puterii, a lasat Curtea Supremă și soarta unor astfel de dosare în mâinile unor astfel de figuri odioase.

Dar este, în același timp, un exemplu în plus că procesul de evaluare trebuie să continue. Mult mai hotărât și într-un tempo mai rapid. Sistemul de justiție trebuie curățat. Cei care iau sau au luat decizii ilegale, care au prejudiciat statul și interesele cetățenilor, trebuie să fie pedepsiți. Iar pedepsele să fie unele extrem de dure. Acest sistem de gașcă, în care interesele politicienilor corupție au concrescut cu cele ale procurorilor și judecătorilor, au distrus Moldova și au adus-o în halul în care se află astăzi. Și nimic nu va funcționa în țara asta atâta timp, cât de la CSJ, personaje gen Chișca Doneva, Pitic și Guzun vor face legea.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Lumea își decide viitorul

18 februarie 2025, 21:10

Lumea își decide viitorul chiar în aceste momente. După 3 ani de război crâncen...

Post scriptum cu Alex Cozer: Drone rusești au explodat în Moldova

13 februarie 2025, 21:17

Două drone rusești au explodat pe teritoriul Republicii Moldova. Da, de data...

Post scriptum cu Alex Cozer: Scheme obscure în stânga Nistrului

11 februarie 2025, 21:02

Este 11 februarie. Termenul de livrare a gazelor gratis, din bani europeni,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rețineri pe bandă rulantă

6 februarie 2025, 20:46

A trecut ceva vreme de când la Chișinău nu a mai avut loc nicio reținere spectaculoasă....

Post scriptum cu Alex Cozer: Rusia lui Putin eșuează în Moldova

4 februarie 2025, 20:49

Rusia lui Putin este pe cale să înregistreze un nou eșec în Republica Moldova....

Post Scriptum cu Alex Cozer: UE rezolvă criza energetică

28 ianuarie 2025, 21:02

Uniunea Europeană a găsit o soluție pentru rezolvarea crizei energetice și umanitare...

Post scriptum cu Alex Cozer: Stânga Nistrului, încă fără gaze

23 ianuarie 2025, 20:52

Au trecut 23 de zile de când în Transnistria nu mai sunt gaze naturale iar energia...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Trump a revenit la Casa Albă

21 ianuarie 2025, 20:27

Statele Unite ale Americii au un nou președinte. Donald Trump a revenit la Casa...

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Opinia ta contează. Comentează!