Ziua Internațională a Familiei a fost marcată astăzi printr-un atelier interactiv despre istoria scrisului
Cultură 15 mai 2024, 20:23 | 611

Ziua Internațională a Familiei a fost marcată astăzi printr-un atelier interactiv despre istoria scrisului, la Muzeul Național de Istorie. Organizatorii au îmbinat trecutul cu tehnologia modernă - mulți participanți au descoperit frumusețea scrisului de mână, cu penița! Evenimentul a culminat cu lansarea instalației inovatoare „Cartea interactivă de Istorie".

Vizita la atelier a început cu un tur ghidat prin muzeu, la exponate reprezentând istoria scrisului din cele mai vechi timpuri până în epoca medievală. Ulterior, cei mai tineri vizitatori au primit o lecție de caligrafie, dată de ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Istoria este extrem de interesantă, ea devine plictisitoare doar atunci când o povestesc oamenii care nu au talentul să o facă. Colaboratorii Muzeului Național de Istorie, celelalte muzee din țară împreună cu tineretul creativ, cu industriile creative au demonstrat că aceste lucruri nu sunt străine unele de altele, ci din contra energia lor devin o putere și un instrument extrem de important pentru a comunica cu tinerele generații."

În cadrul atelierului a fost lansată Careta Interactivă de Istorie, o publicație care permite ca, prin fiecare mișcare de mână, să fie răsfoite filele cărții. Această lucrare va rămâne în muzeu.

ANDRIAN BUSUIOC, directorul Agenției de Creație Ogilvy Moldova, autorii instalației „Cartea Interactivă”: "Cartea va fi mereu aici la muzeu, a fost creată special pentru Muzeul Național de Istorie, pentru această sala unde este istoria scrisului în Moldova. Istoria Cărților din Moldova. Cartea are un potențial mare și de a evoluționa. De a adăuga alte capitole despre istoria interesantă a Moldovei în general și a meleagurilor noastre."

EUGEN SAVA, director General al Muzeului Național de Istorie: "Aceste tehnologii ale viitorului aceste inovații muzeografice, parcă la prima vedere la prima vedere parcă nu au nimic comun cu muzeografia clasică. Însă trebuie să înțelegem că muzeul cel care a fost sub formă clasică, zece ani, 50 de ani în urmă, nu mai poate fi păstrat în formula cea veche, ca un depozit de obiecte vechi."

Programul Muzeele Viitorului este implementat de Centrul Artcor, cu susținerea Ministerului Culturii, a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, și a Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Opinia ta contează. Comentează!