În Franța două mari sindicate ale fermierilor și-au anunțat decizia de a suspenda protestele și de a ridica blocajele rutiere
Externe 2 februarie 2024, 15:35 | 402

Uniunea Europeană caută soluții pentru a reduce povara birocratică asupra agricultorilor. Despre acest lucru a vorbit șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul unei întrevederi cu fermierii care protestează în Europa de mai multe zile. Anunțul a venit după ce ieri la Bruxelles au venit mii de manifestanți furioși, care au parcat peste o mie de tractoare. Între timp, în Franța două mari sindicate ale fermierilor și-au anunțat decizia de a suspenda protestele și de a ridica blocajele rutiere în toată țara la scurt timp după ce premierul francez a anunțat un nou set de măsuri. Printre acestea se numără un ajutor de 150 de milioane de euro pentru crescătorii de animale.

Fermierii francezi încep să-și demonteze camping-ul de pe o autostradă din suburbiile sudice ale capitalei Paris. Este reacția protestatarilor la un nou pachet de acțiuni anunțat de prim-ministrul Gabriel Attal. „Trebuie să ne protejăm mai bine țara și agricultorii noștri de concurența neloială”, a subliniat Attal. Potrivit lui, nu va exista nicio nouă interdicție a pesticidelor „fără o soluție” și niciun pesticid autorizat în altă parte a Uniunii Europene nu va fi interzis în Franța.

GABRIEL ATTAL, prim-ministrul Franței: "În toată Europa fermierii noștri se confruntă cu o criză, care îi îngrijorează și pe vecinii noștri. Cum putem menține activitatea fermierilor noștri când birocrația continuă să se acumuleze, îi ține pe loc și uneori îi face să piardă din vedere valoarea muncii lor? Există un viitor pentru sectorul nostru agricol? Desigur că răspunsul este „da” și din 2017 luăm măsuri pentru a arăta acest lucru."

Oficialul a mai anunțat că Franța interzice imediat importurile de fructe și legume provenite din afara Uniunii Europene, care au fost tratate cu un insecticid interzis în prezent în spațiul comunitar. Fermierii din Franța au protestat zile întregi în toată țara pentru a denunța salariile mici, reglementările grele și concurența neloială din străinătate.

Un alt anunț a venit din capitala Belgiei, unde s-au adunat agricultorii protestatari pe fundalul reuniunilor extraordinare care au avut loc ieri la Bruxelles.

Șefa Comisiei Europene s-a întâlnit cu reprezentanții fermierilor, promițând noi inițiative în încercarea de a calma furia. Ursula von der Leyen afirmă că discuțiile au fost constructive.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Este foarte important să găsim soluții comune. Noi împărtășim scopurile. De exemplu, protecția naturii, întrucât toți trăim în natură și cu natura, iar cei mai buni ambasadori pentru natură sunt fermierii. Și am discutat unele dintre măsurile pe termen scurt, pe care le-am luat deja. De exemplu, privitor la „terenurile de pânză”. Am discutat și despre conceptele pe termen mediu și lung, la care lucrăm împreună cu fermierii în cadrul dialogului strategic pentru viitorul agriculturii în Uniunea Europeană. O măsură adițională va fi faptul că vom propune cum să reducem poverile birocratice."

Protestele agricultorilor au luat amploare în ultimele săptămâni în Uniunea Europeană, oamenii fiind nemulţumiţi de restricţiile impuse prin politicile europene privind mediul, de creşterea costurilor, în special ca urmare a sporirii accizelor la combustibil ori a eliminării unor subvenţii. Executivul Uniunii Europene urmează să prezinte pe 26 februarie, la o reuniune a miniștrilor agriculturii din statele membre, un pachet de măsuri menite să reducă poverile birocratice.

Opinia ta contează. Comentează!