Promo-LEX: Numărul alegătorilor crește
Politic 20 august 2024, 20:45 | 569

Numărul alegătorilor care pot participa la alegerile din 20 octombrie este cu aproape 15 mii de votanți mai mare față de scrutinul prezidențial de acum patru ani. În condițiile unei natalități scăzute și a unei migrații tot mai mari, acest fapt ridică semne de întrebare cu privire la calitatea listelor electorale și a datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor. Opinia a fost exprimată de experții Asociației Promo-LEX care au prezentat primul raport al Misiunii de Observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional. Agenția Servicii Publice a promis că va veni cu o explicație în acest sens.

NICOLAE PANFIL, director de program, Asociația Promo-LEX: "Pentru alegerile din 20 octombrie 2024, în Registrul de Stat al Alegătorilor, pe data de 1 august, avem înregistrați 3 milioane 300 de mii 600 de alegători, o cifră care este practic identică cu numărul de alegători la alegerile locale de anul trecut. Dacă se face comparația cu alegerile prezidențiale din 2020, se observă un spor al numărului de alegători de aproape 15 mii de persoane."

Nu e vorba doar de responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale atunci când este luată în vizor calitatea listelor de alegători, a menționat Nicolae Panfil.

NICOLAE PANFIL, director de program, Asociația Promo-LEX: "În condițiile unei natalități scăzute și a unei migrații tot mai mari, acest lucru este îngrijorător, pentru că ridică semne de întrebare cu privire la calitatea listelor electorale și a datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor. Totuși, în raport, am arătat că nu poate fi vorba în exclusivitate de Comisia Electorală Centrală atunci când vorbim de calitatea acestor date, ci mai curând de modul în care se duce evidența datelor în Registrul de Stat al Populației."

Potrivit expertului, de la un scrutin la altul se mai observă o creștere tot mai mare a numărului de alegători care nu au viză de domiciliu sau reședință. Presupunerea este că aceștia sunt alegători care pleacă peste hotare.

În raportul misiunii de observare, Promo-LEX a atenționat asupra unor proiecte cu potențial de corupere electorală, coordonate de Ilan Șor. Acestea pot afecta libertatea alegătorilor de a-și forma opinia în cadrul alegerilor. Este vorba inclsiuv despre așa-zisa inițiativă privind achitarea pentru pensionarii din anumite regiuni ale țării a unor indemnizații de două mii de lei, prin intermediul băncii „Promsvyazbank” din Federația Rusă.

Asociația Promo-LEX va monitoriza întreaga perioadă electorală, inclusiv ziua alegerilor prezidențiale și, dacă va fi cazul, turul doi de scrutin. Observatorii Promo-LEX vor monitoriza și discursul instigator la ură și discriminare.

Opinia ta contează. Comentează!